Radi se na rješenju pitanja Kosova

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon izjavila je da je za Srbiju pripremljen paket mjera, kao odgovor na napad 24. septembra u Banjskoj i prenela da diplomate rade na novom prijedlogu za rješenje kosovskog pitanja.

"Ne bih te mjere nazvala sankcijama, jer ih mora odobriti Savjet EU, ali govorimo o političkim i finansijskim mjerama koje će prirodno naneti štetu Vladi Srbije“, rekla je Von Cramon za podkast Euronews Albania.

Ona smatra da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da sarađuje i obezbjedi odgovarajuću istragu o događaju od 24. septembra.

"Vučić kontroliše mnoge stvari koje se dešavaju u Srbiji. Teško je pomisliti da nije bio svijestan šta se dešava oko nabavke naoružanja, niti organizacije grupe napadača. Međutim, ne mislim da Srbiju zanima veći vojni napad, niti rat", dodala je ona.

Istakla je da je važno da Srbija potpiše svaki sporazum postignut sa Kosovom, a da Kosovo obezbjedi uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Von Cramon je otkrila da se za neriješena pitanja u dijalogu raspravlja o novom prijedlogu.

"Ono što sam razumela je da mnoge diplomate prave još jedan prijedlog. Ne mogu da dam više detalja u ovom trenutku", rekala je Von Cramon.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri