Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbio je jučer da se slika sa ostalim učesnicima ministarskog sastanaka Berlinskog procesa u Tirani.

Euronews prenosi da srbijanskog šefa diplomatije nije bilo na zajedničkoj fotografiji zbog zastave Kosova. A, zastava Kosova je, kao i druge zastave, bila u pozadini, iza učesnika sastanka.

Prije fotografisanja Dačić se sastao s njemačkom šeficom diplomatije Annalenaom Baerbock.

 “Ključno je da se pozabavimo i riješimo brojne velike i male izvore sukoba. Nedavni smrtonosni napad na kosovsku policiju i privremena pojačanja srpskih trupa na granici s Kosovom dodatno su pogoršali ionako napetu situaciju”, poručila je Barebock.

Među učesnicima sastanka su bili šefovi diplomatija BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije, nemačka ministarka Analena Baerbock i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Osim ministara iz regiona, te Baerbock i Varhelija, učestvovali su i predstavnici više članica EU – Austrije, Grčke, Mađarske, Španije, Holandije i Rumunije, kao i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Berlinski proces je diplomatska inicijativa bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, da se unaprijede regionalna saradnja i eurointegracije regiona.