ZASTUPNIK OPOZICIONE CHP

Vladajuća AK Partija turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njen koalicioni partner MHP odbacili su jučer parlamentarni prijedlog glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) da se genocid u Srebrenici iz 1995. godine okarakteriše kao genocid.

Zastupnik opozicione CHP u skupštini Turske Hasan Ozturk koji je bio i autor rezolucije o Srebrenici se oglasio i kazao kako je razočaran da rezolucija nije dobila podršku.

"Draga braćo Bošnjaci, kao turski i muslimanski sin Balkana, podnio sam prijedlog Velikoj narodnoj skupštini da se Srebrenički masakr prepozna kao genocid. Na kraju mog govora isključili su mi mikrofon uz obrazloženje da mi je isteklo vrijeme. Govorio sam za 8.372 naše braće. Nažalost, moj prijedlog su odbili zastupnici AKP-a", kazao je Ozturk.

Dodao je da je ga najviše razočarala činjenica da su dva Bošnjaka u skupštini bila protiv.

"Najviše me uznemiruje činjenica da su naši bošnjački poslanici kao što su Saffet Sancakli i Ayhan Salman bili protiv prijedloga. Ne prihvaćam ovu situaciju, ne mogu. Prije nego što sam izabran, obećao sam Bošnacima, bit ću glas ubijenih civila na pijaci Markale!, ispričat ću o tuzi nana koje su protjerane iz svoje kuće u Goraždu, pričat ću vam o majkama u opkoljenom Sarajevu koje su svojoj djeci kuhale travu da ne gladuju", rekao je Ozturk.

Na kraju je poručio kako ovo nije kraj te da CHP neće odustati dok skupština Turske zvanično ne usvoji rezoluciju u kojoj se navodi da je u Srebrenici bio genocid.

"Neću dopustiti da se Srebrenica zaboravi, neću pustiti ovu stvar! Masakr u Srebrenici je genocid i osigurat ćemo da ga Velika narodna skupština Turske prizna kao genocid. Kao Republikanska narodna stranka, nećemo odustati dok naša Vrhovna skupština ne prizna ovaj genocid!", zaključio je Ozturk.