Izvještaj iz decembra 1995. godine

Albanski ABC News, pozivajući se na dokument CIA sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, preneo je da je 1995. godine tadašnji predsjednik Albanije Sali Berisha bio protiv nezavisnosti Kosova.

Navode da se u izvještaju CIA podvlači da je tada uoči kampanje, Berisha zaoštrio svoj stav o etničkim pitanjima, koristeći nacionalističku kartu da pobjedi socijaliste.

U dokumentu se proučavala mogućnost sukoba na Balkanu, a u poglavlju „Potencijal Tirane da utiče na region“ glavni akter koji je u fokusu je Sali Berisha, koji se tada u susretu sa američkim diplomatama izjasnio protiv nezavisnosti Kosova.

"Berisha – najvjerovatnije uviđajući slabu pregovaračku poziciju etničkih Albanaca – nastavlja da insistira da Rugova odustane od zahtjeva za nezavisnost. Rekao je američkim diplomatama da vjeruje da će početak pregovora pomoći Rugovi da izbjegne pritisak lidera više aktivista kosovskih Albanaca“, stoji u izvještaju.

Dalje se naglašava rizik da je Berisha mogao da podstakne sukob uoči kampanje.

"Politički izazov albanskih socijalista – bivših komunista – na parlamentarnim izborima sljedećeg proljeća mogao bi da natera Berishu da sledi tvrđi stav o regionalnim pitanjima etničkih Albanaca. On takođe može da iskoristi nacionalističku kartu da dobije podršku malih desničarskih partija".

Ovaj izvještaj datira iz decembra 1995. godine.

ABC News podsjeća da je Berisha, odmah poslije izbora, zatražio od Ibrahima Rugove da se pridruži protestu srpske opozicije, konstatujući da su "to možda bili razlozi zbog kojih je Rugova prekinuo vezu sa Berishom, da je nikada ne obnovi".

Berisha potom nije krio da je protiv nezavisnosti Kosova, tražeći od Hashima Thaçija da ne potpiše sporazum iz Rambujea, čime je napravljen prvi korak nezavisnosti Kosova od Srbije, piše ABC News.

Izvor: ABC News/Kosovo Online