Diplomatija u akciji

Poslanik partije Guxho Haxhi Avdyli ocijenio je da diplomatija radi sa desetak država koje se kolebaju ili razmišljaju o priznavanju Kosova, ali da je uticaj Kine i Rusije veliki i da ove države utiču na cijeli proces.

"Radimo sa grupom država koje se kolebaju ili koje nisu odlučile da priznaju Kosovo. Radimo sa grupom zemalja, ne kažem da su ogromna, već grupa koja bi mogla da bude desetak zemalja koje su u procesu ili koje imaju neke dileme. Zatim, tu je i ruski i kineski uticaj na razne zemalje. One su velike zemlje koje utiču na ovaj proces”, rekao je Avdyli.

U analizi RTV Dukagjini povodom četiri godine od posljednjeg priznanja Kosova, poslanici vlasti i opozicije na različite načine tumače uspjehe spoljne diplomatije.

Podsećajući da je Izrael posljednja država koja je priznala Kosovo u okviru Vašingtonskgo sporazuma, Dukagjini nije dobio odgovor od MSP da li se zna šta je plan i kako dalje lobirati za nova priznanja, te da li će ih biti do kraja godine.

Član komisije za spoljne poslove Dimal Basha tvrdi da priznavanje Kosova najviše zavisi od normalizacije odnosa sa Srbijom.

"Nova priznanja mnogo zavise od normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Imamo sporazum koji sama Srbija krši. Ovdje je neka vrsta paradoksa jer se sporazumi sklapaju, Srbija ih krši, a Kosovo je kažnjeno“, izjavio je Basha.

S druge strane, opozicija smatra da je u pitanju nesposobnost aktuelnog režima.

"U stvari, nećemo imati priznanja dok je ove vlade i njihovih obećanja sa kojima su došli na vlast da neće razgovarati, da će raskinuti sve dogovore... Sa ovakvim pristupom ove vlade, mi smo izolovani, nećemo imati priznanja“, izjavio je poslanik AAK Time Kadrijaj.

Od 2008. godine 117 zemalja svijeta je priznalo Kosovo.