Suđenje u Hagu

Bivši general albanske vojske Kudushi Lame izjavio je da je ponosan na četvoricu bivših lidera OVK kojima se u Hagu sudi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i ironično prokomentarisao da, ako Specijalni sud oceni da je OVK bila udruženi zločinački poduhvat, onda "Albanci treba da padnu na kolena i da se izvine Slobodanu Miloševiću što su ga uznemirili", prenosi Telegrafi.

"Ako će Specijalni sud ocjeniti da je OVK bila udruženi zločinački poduhvat, onda se pojavljuje vrlo jednostavan problem, svi Albanci moraju da kleknu na kolena i da se izvine Miloševiću što su ga uznemiravali. Ponosan sam na te ljude koji su u Hagu. Poznavao sam te ljude na ratnom frontu, koji su obavljali svoju dužnost prema otadžbini“, izjavio je Lame.

On ocjenjuje da su tužioci Specijalnog suda iz svojih zemalja doneli primjer organizovanog kriminala.

"Koliko sam razumeo, ovi tužioci su zbunjeni sami sobom. Pošto dolaze iz različitih zemalja, videli su kriminalne i mafijaške organizacije i žele da ih etiketiraju po primjeru svoje zemlje. Nije da su pronašli nešto novo u nama, oni donose iskustvo iz svoje zemlje i pokušavaju da to sklope u nama", rekao je on.

Lame je istakao da je suđenje krenulo u pogrešnom smjeru odlaskom glavnog tužioca Specijalnog suda Jacka Smitha i njegovim isključenjem iz slučajeva istrage bivših čelnika OVK u Hagu.

"Apsolutno je pobegao od svoje dužnosti, od onoga što je okupio da ne bi bio dio neuspjeha", rekao je Lame za Teve1.

Izvor: telegrafi.com/kosovoonline