GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA

Prošlo je dvadeset pet godina od kada su NATO trupe ušle na Kosovo, završavajući krvavi sukob i donoseći nadu u mir i stabilnost.

Dana 12. juna 1999. godine, nakon 78 dana intenzivnog bombardovanja SR Jugoslavije, snage NATO-a započele su svoj ulazak na Kosovo, označavajući kraj režima Slobodana Miloševića i njegovog brutalnog pira na Balkanu.

Ulazak NATO snaga na Kosovo bio je prekretnica za Kosovo, ali i za cijeli region, čiji su stanovnici proživjeli strahote etničkog čišćenja, masovnih ubistava i raseljavanja.

Miloševićeva politika zasnovana na nacionalizmu i agresiji ostavila je duboke ožiljke. Međunarodna intervencija postala je neophodna kako bi se zaustavila humanitarna katastrofa i omogućio povratak reda i mira.

Sama misija NATO-a, poznata kao Operacija Saveznička sila, bila je po nekima kontroverzna, ali očigledno i neophodna. Kritičari su tvrdili da je bombardovanje donijele dodatne patnje civilima, dok su pristalice intervencije vjerovale da je to bio jedini način da se zaustavi Milošević i njegova mašinerija rata.

Danas, sa vremenske distance od četvrt stoljeća, možemo reći da je NATO intervencija, uprkos svemu, donijela ključnu promjenu koja je omogućila Kosovu da krene putem izgradnje mira i stabilnosti.

U godinama koje su uslijedile, Kosovo je prošlo kroz značajne transformacije. Iz pepela rata, Kosovo se uzdiglo kao mlada država koja teži evropskim integracijama i izgradnji demokratskih institucija. Uprkos brojnim političkim, ekonomskim i društvenim izazovima, Kosovo je uspelo da napravi korake ka stvaranju stabilne i prosperitetne budućnosti za sve svoje građane.

Ipak put ka potpunoj normalizaciji odnosa na Kosovu i dalje je dug i težak. Međunarodna zajednica, uključujući NATO, EU i UN, ostaje angažovana u pružanju podrške Kosovu u ovim naporima.

Prisustvo međunarodnih trupa i dalje igra ključnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti, ali zemlja se uprkos stalnim pritiscima iz Srbije se malim ali sigurnim koracima približava Evropi jačajući vlastitu suverenost i teritorijalni integritet.