Stav analitičara

Ukoliko Kosovo i Srbija ne potpišu aneks implementacije evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa, neće moći da naprave nijedan korak u tom pravcu, ocjenjuju za RSE politički analitičari Agon Maliqi i Aleksandar Popov, prenosi RSE.

Ukoliko ne bude potpisa, smatraju ovi analitičari, neće biti ni implementacije.

Ipak, ne očekuju da će premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisati sporazum u Ohridu.

Maliqi i Popov, s druge strane, podvlače da se potpisivanje implementacionog plana ne može izbeći jer bi se strana koja pokušava da opstruiše suočila sa posljedicama.

"Mislim da posrednici imaju neku vrstu šeme nagrada i kazni za strane koje u ovom procesu smatraju konstruktivnim ili ne", kaže Maliqi.

Direktor Centra za regionalizam u Novom Sadu Aleksandar Popov, vjeruje da zapadne zemlje nastoje što prije da riješe odnose Kosova i Srbija zbog rata u Ukrajini.

On napominje da su EU i SAD ipak shvatile da je za tako nešto potrebno malo više vremena kako bi dvojica lidera pripremila javnost. U tom kontekstu dodaje da bi do potpisivanja plana implementacije predloga EU moglo da dođe sredinom godine.

"Ni EU ni SAD ne smeju dozvoliti da se, posle toliko uloženog napora, uruši njihov moralni i politički kredibilitet time što bi se cijela priča završila bez konkretnog rezultata. Oni imaju poluge kojima mogu naterati obe strane i mislim da će ih iskoristiti kada dođe vrijeme, ukoliko bude otora, da ih nateraju da budu kooperativni”, kaže Popov.

Izvor: RSE