Ocjena analitičara

Politički analitičar Fidan Ukaj smatra da su male šanse da se dijalog Kosova i Srbije okonča obostranim priznanjem u nekoj skorijoj budućnosti, dok analitičar Dritero Arifi navodi da je tako nešto nemoguće da se desi, pogotovu ne u ovoj godini, prenosi Gazeta blic.

Ukaj i Arifi su komentarisali izjavu američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera koji je naveo da očekuju da se dijalog završi obostranim priznanjem.

"Šanse su minimalne da se ovo očekivanje ostvari u ovom trenutku, ali budući cilj, ne samo Kosova i SAD, već i EU, jeste međusobno priznanje u cilju članstva regiona u Evropskoj uniji", kazao je Ukaj.

Arifi kaže da je izjava američkog ambasadora načelna i dodaje da SAD smatraju da sporazum Kosova i Srbije treba da bude okončan obostranim priznanjem, što je nemoguće da se desi, pogotovo ne u ovoj godini.

Prema njegovim riječima, tako nešto može da se desi tek ukoliko bi došlo do smene vlade i predsjednika Srbije.

"To se može postići samo ako se u Srbiji desi nešto neočekivano, sa potpuno novom Vladom i predsjednikom, može se desiti da imamo međusobno priznanje u okviru ove godine, inače je i 2025. godina u velikoj mjeri dovedena u pitanje u načinu na koji se Zapad bavi Srbijom. Ali, od velike je važnosti da se princip SAD nije promjenio", rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic