Samo gubimo vrijeme

Ne postoji motivacija, ali ni nagrade za Beograd i Prištinu ako postignu dogovor oko Kosova, rekao je Michael Martens, novinar „Frankfurter Allgemeine Zeitung” za Nova.rs.

„Mislim da ceo taj njemačko-francuski prijedlog nije baš ozbiljan, jer ja ne vidim motivaciju ni za Srbiju ni za Kosovo da pristanu na to. Možete da pričate i pregovarate i imate sastanke, ali ne vidim koji će tamo biti rezultat, jer glavni rezultat i cilj koji EU obećava, ne postoji članstvo u EU ni za Srbiju ni za Kosovo, a ako to ne postoji ja onda ne znam šta zapadni političari očekuju. Ne vidim ozbiljnu motivaciju ni za Vučića ni za Kurtija da naprave neki ozbiljan korak napred“, naveo je Martens za Nova.rs.

On navodi i da ne vidi koji pritisak EU trenutno može da ima na Kosovo ili na Srbiju.

„Nisam siguran da će biti sankcija. Toga nema protiv Dodika, pa zašto će biti protiv Vučića? Pogotovo jer trenutno misle da je Kurti kriv što nema rezultata. Nisam siguran da će biti nekog rezultata, ni u pozitivnom ni u negativnom smislu. Samo gubimo vrijeme“, kaže Martens.

Novinar navodi i da ne vidi šta bi bile nagrade za Beograd i Prištinu ako postignu sporazum, ali da bi bilo dobro da nekakva nagrada postoji.

„Ako hoćeš da političar pravi neki kompromis, ti moraš nešto da mu daš. A ja to ne vidim, oni su sa praznim rukama došli i u Prištinu i u Beograd. Ni Vučić ni Kurti neće otvoreno da im kažu – e vi nemate ništa i ja neću da pristanem na vašu ideju, jer to ne bi bilo baš pametno“, zaključio je Martens.