I dalje postoji blokada

Nedovoljno otkrivanje detalja sa sastanaka zapadnih posrednika sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem signal je da i dalje postoji blokada u procesu dijaloga Srbije i Kosova, ocjenio je viši saradnik Savjeta za spoljnu politiku i demokratizacija u Berlinu Bodo Weber, prenosi Koha.

Weber smatra da je problem što su jučerašnji razgovori međunarodne "petorke" sa predstavnicima Kosova i Srbije razgovorima  vođeni "iza zatvorenih vrata".

"Sve dok je pozadina pristupa nejasna i nije javna, teško je procjeniti da li zaista postoji neka dinamika, neki plan koji se servira sa određenim rokovima koji su od određenog i važnog međunarodnog konteksta ili je sve ovo samo pokušaj da se nešto ponudi stranama, kako bi se postigao brz napredak", rekao je Weber za RSE.

Weber je takođe dodao da je izraz "kompromis", koji koriste međunarodni posrednici, u kontekstu mogućnosti postizanja sporazuma između Kosova i Srbije, "izuzetno opasan".

"To je bila glavna poenta Vučića i srpskog režima u razgovorima o predlogu za razmjenu teritorija", rekao je Weber.

Weber ne isključuje eventualnu dalju krizu na sjeveru Kosova, sve dok, kako je rekao, prijedlozi sporazumi ne budu objavljeni i stranama se ne daje prilika da ih drugačije tumače.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore