Italijanski novinar

Nema razlike između italijanske mafije i kriminalnih organizacija koje djeluju u Albaniji ocjenio je poznati italijanski novinar Salvatore Kuzimano, koji je jedan od najeminentnijih hroničara mafijaških ubistava na Siciliji s početka 90-tih godina prošlog vijeka, prenosi Albanian post.

Kuzimano koji je u to vrijeme bio direktor RAI u Palermu smatra da je nazivanje svih kriminalnih aktivnosti u Albaniji organizovanim kriminalom, a ne mafijom, način da se stvari sakriju.

"Oni maju kontrolu nad teritorijom u vođenju nelegalnih poslova, od tendera preko kazni do trgovine drogom, imaju odnose sa svetom biznisa i politike, u suštini imaju snagu da uplaše društvo u okruženju", rekao je Kuzimano.

Kusimano kaže da se mafija često povezuje samo sa napadima i krvavim ubistvima, ali kao primjer navodi "Ndrangetu" koja ne vrši napade i koja je usvojila mirnije ponašanje.

"Ali ne zaboravite, mafija uopšte ima veoma dugu istoriju koja je počela ujedinjenjem Italije, a prvo je krenula od 1800-ih. Dakle, ona ima istoriju da uvijek živi sa moći, nikada je ne izaziva. Samo je Salvatore Riina izazvao državu", kazao je Kuzimano.

Kuzimano smatra da je taj princip usvojila mafija u Albaniji, da radi prikriveno, da korumpira, a ne da ubija, da zastrašuje i donosi glasove političarima.

Italija je izazvala mafiju plativši realnu cijenu, a Kuzimano smatra da bi to trebalo da se uradi i Albanija.

"Tako da naravno postoji cijena koju treba platiti, ali da nije bilo toga, onda bismo tog dana shvatili da bismo bili totalna mafijaška država", navodi Kusimano.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post