Visoki predstavnik EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borell izjavio je da od Kosova i Srbije očekuje više fleksibilnosti i posvećenosti, kao i da 21. novembar ne bi smeo da se dočeka bez rješenja.

On je na konferenciji za novinare, nakon sjednice sa ministrima EU koja je, kako kaže trajala devet sati, rekao da je obavjestio ministre o razgovorima koje je imao u Parizu sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ponovio da očekuje da se kosovski Srbi vrate u institucije, a od Vlade Kosova da odloži odluku o registarskim tablicama i počne da sprovodi dogovorene sporazume, prije svega o formiranju zajednice sa srpskom većinom.

"Počećemo sastanke sa glavnim pregovaračima. Kosovska strana stiže večeras. Spreman sam da ubedim lidere da nađu prakična rješenja prije 21. novembra. Do tog datuma ne smemo da dođemo bez rješenja. Nalazimo se u vakumu u kome možee da dođe do najgoreg i obe starane moraju da pokažu više flesibilnosti", rekao je Borell.

Prema njegovim riječima aktuelna kriza je najgora u posljednjih 10 godina.

"Očekujemo spremnost da se nađu rješenja, to je osnovni preduslov za članstvo. Strane treba da odluče da li hoće u EU ili u prošlost", rekao je Borell.

Na pitanje o njemačko-francuskom prijedlogu, Borell je rekao da je to prijedlog za rješenje.

"Smatram da je moguće naći rješenje, to očekuju evropski partneri. Prijedlog je više kompas za pronalaženje rješenja", rekao je Borell.
 
Izvor: Kosovo Online