Njemačka državna ministarka

Njemačka državna ministarka za Evropu i klimu Anna Lierman pozvala je Kosovo i Srbiju da budu spremni na kompromis u okviru dijaloga, dodajući da je cilj Njemačke postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji bi otvorio pravu perspektivu za članstvo u EU i doprineo stabilnosti regiona, prenosi Koha.

Ona je istakla da se Njemačka bavi pitanjem vizne liberalizacije.

"Liberalizacija je zakasnila i mora se desiti sada. Zato se time bavimo sa našim partnerima u EU. Sa mojim francuskim i poljskim kolegom, u septembru smo se ponovo izjasnili za postizanje cilja vizne liberalizacije u okviru zaključaka takozvanog Vajmarskog trougla", istakla je ona u intervjuu za Kohu.

Dodala je da je napedak u dijalogu sa Srbijom neophodan.

"Obe strane treba da sjednu za sto i razgovaraju pragmatično i konstruktivno. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak ima naše puno povjerenje. Njegov cilj je kao i naš, da postignemo sveobuhvatan sporazum, koji otvara perspektivu ka EU za obe zemlje i doprinosi stabilnosti regiona. Takođe će olakšati svakodnevni život ljudi u regionu, a kroz poboljšano okruženje za investiranje, takođe će otvoriti radna mesta i izglede", dodala je Lierman.

Prema njenim riječima, pitanja, kao što su tablice ili energija, ne treba eskalirati.

"Budite spremni na kompromis. Vlada Kosova mora preuzeti punu odgovornost za Srbe na Kosovu, jer je Kosovo multietnička država. Ima i pozitivnih pomaka. Tako potpisivanje tri ugovora o mobilnosti za bezvizno putovanje sa ličnim kartama, kao i međusobno priznavanje pojedinih akademskih i stručnih diploma, što smo imali prilike da doživimo na Samitu Berlinskog procesa, predstavlja izuzetno važan korak napred. To pokazuje da region može da sarađuje i da je posvećen postizanju cilja stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta na putu ka EU integracijama. Ovo je suštinski korak koji je šest zemalja Zapadnog Balkana učinilo zajedno kako bi postigli poboljšanja za svoje građane. Izričito čestitam Vladi Kosova na tome. Sada je važno da se ratifikacija sporazuma završi što prije", istakla je, između ostalog, Lierman.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore