Forum za etničke odnose

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose izjavio je da je skup na kome je trebalo da prisustvuje Besnik Bislimi, šef kosovskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Srbijom, u organizaciji ovog Foruma, dugo pripreman, ali da je Bislimi stigao blizu Beograda kada je policija zaustavila kolonu i vratila ih u Prištinu uz obrazloženje da ne mogu da im garantuju bezbjednost.

Janjić je rekao da je već na Merdaru počelo ispitivanje da li je skup prijavljen.

"Bili su pozvani i članovi parlamenta i Petar Petković i drugi zvaničnici Srbije, ali, naravno nisu se odazvali", rekao je Janjić.

On je naveo da je oficir za vezu Kosova preduzela sve što treba s vlastima Srbije.

"Zvanično objašnjenje je da moja država ne može da garantuje bezbjednost Bislimiju. Ne mogu biti iznenađen ali takvo objašnjenje šalje lošu poruku građanima Srbije. Ovaj skup nije prvi koji je Forum pravio. Na ovakvom skupu 2014. godine Edi Rama je bio "ajsbrejker". Očekivao sam da će biti isto sa Bislimijem. Imamo potrvdu da živimo u teško vrijeme između rata i mira. Ovo je bio momenat da se napravi ozbiljan gest i da se potvrdi ono što je Aleksandar Vučić jutros pričao o miru", rekao je Janjić.

Kako je ocjenio, potvrdilo se da je jača duboka država i oni koji su za rat.

"Očekivao sam ipak ovo. Mogu da kažem da je ovo najmanji problem što se neće održati sesija beogradskog dijaloga. Ovo je ozbiljan alarm i za novu vladu i novog šefa policije koga molim da procenjuje kao političar", rekao je Janjić.

Izvor: Kosovo Online