Bratstvo i jedinstvo u kriminalu

Španska policija je tokom policijske akcije pronašla 2.300 biljaka kanabisa sativa i nekoliko kesa upakovanog kanabisa, a uhapšene su tri osobe srpskog i albanskog porijekla.

Operacija je pokrenuta krajem jula nakon što je jedan lovac prijavio da dvojica stranaca u blizini rijeke „Guadazaón“, možda vrše neku ilegalnu aktivnost. Obavestio je Snage bezbjednosti i trupe. Istraga je urodila plodom 1. septembra.

Nakon pronalaska plantaže kanabisa na tom području, postavljen je višenedjeljni nadzorni uređaj za kontrolu lica odgovornih za uzgoj.

Tokom uviđaja pronađena su četiri vještačka jezerca koja su se punila vodom iz rijeke i koristila za navodnjavanje kroz mrežu od stotinak metara crijeva, sušare skrivene među rastinjem, šator u kojem su kuvali i radili razne poslove, stepenice ukopane uz obalu rijeke i razne kamene i drvene mostove.

Na ivici plantaže, na višem tlu, do kojeg su stigli kroz komplikovan prolaz između stena, pronašli su kamp u kome su uzgajivači prenoćili i čuvali sakupljenu marihuanu, spremnu za prenošenje sa plantaže. Ovaj prostor je služio i kao osmatračnica sa koje se posmatraju usevi.

Kada ih je policija uhvatila na djelu, pokušali su da pobjegnu, ali su uhvaćeni nekoliko minuta kasnije. Civilna garda i policija pronašli su oko 2.300 visokih biljaka kanabisa i procjenjuju da plantaža ima proizvodni kapacitet od oko 5.000 jedinica, prenose strani mediji.

Zaplenjena materija na ilegalnom tržištu može dostići vrijednost od 7-20 miliona eura, u zavisnosti od toga da li se distribuira drugom posredniku ili krajnjim potrošačima.

Civilna garda i Nacionalna policija smatraju da ova plantaža pripada razbijenoj međunarodnoj kriminalnoj organizaciji, iako je istraga još uvijek u toku.

Uhapšeni su predati Sudu u Motila del Palancar, koji je naložio njihovo upućivanje u zatvor.

Izvor: Gazeta Express/Kossev