Osjetljiv proces

Politički savjetnik bivšeg glavnog pregovarača Kosova u dijalogu sa Srbijom Edite Tahiri, Gazmir Raci ne očekuje da u ovoj godini može da dođe do konačnog dogovora u dijalogu jer je to, kako je naveo, osjetljiv proces i izazivaće tenzije zbog razlika među stranama, prenosi Ekonomija onlajn.

Raci smatra da je važno da opozicija učestvuje u završnoj fazi dijaloga između Kosova i Srbije. Prema njegovim riječima, ako Kosovo uspije da riješi problem sa Srbijom, onda će se preći na drugu fazu rasprave o stvarnim pitanjima koja se tiču građana, poput članstva u NATO i EU.

„Odluka Ustavnog suda po pitanju dijaloga jasno je stavila do znanja da je Vlada Kosova odgovorna za taj proces. Ali zbog njegovog značaja smatram da je važno da opozicija učestvuje u završnoj fazi i da ima ulogu u uspostavljanju crvenih linija u odbrani suvereniteta i nepovredivosti granica. Napredak u dijalogu ubrzava put Kosova ka NATO i EU i to je izvesnije. Ne očekujem da u ovoj godini može doći do konačnog dogovora jer je to osjetljiv proces i izazivaće tenzije zbog velikih razlika između strana, ali američki zahtjev je da priznanje bude glavni element tog sporazuma", rekao je Raci.

Odugovlačenje, kako ocjenjuje, stvara nestabilnost i otuđenje od stvarnih svakodnevnih tema koje se tiču građana Kosova.

Profesor političkih nauka Shqiprim Pula takođe smatra da ove godine neće biti konačnog dogovora između Kosova i Srbije.

„Parlamentarni politički subjekti, naravno, treba da daju svoj doprinos u smislu jačanja Kosova u međunarodnoj areni, a posebno u regionalnoj geopolitici. Ne bi trebalo da bude partijskih podjela i političkih prizvuka jer se mi bavimo postojanjem državnosti Kosova. Ako analiziramo izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, čini se da ove kalendarske godine nećemo imati konačan dogovor Kosova i Srbije, uzimajući u obzir i činjenicu da te izjave nisu nimalo komšijske, već ponekad i preteće o dešavanja u našem regionu, tako da ne treba s entuzijazmom očekivati da će ove godine doći do sporazuma”, rekao je Pula.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online