Predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je nakon sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost da su evropski predstavnici predložili "novu armaturu" za dijalog Kosova i Srbije u Briselu.

"Po njima, ona bi trebalo da dovede do skorog i konačnog rješavanja, kako oni kažu, problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja", naveo je predsjednik Srbije 10. septembra.

On je rekao da su izaslanici zemalja EU istakli da za to imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država.

"Suštinski taj sporazum bi značio, ne mogu da kažem priznanje Kosova, ali bi to bilo priznanje svega onoga sve što oni misle da je realnost", saopštio je Vučić.

Dodao je da su evropski predstavnici preneli stav Zapada da, u uslovima kada postoji rat u Ukrajini, Evropi nisu potrebni novi sukobi i da je zato važno doći do što je moguće bržeg rješenja.

Naveo je da velike zapadne sile, plus Turska, smatraju da bi potencijalnim rješenjem pitanja Kosova kroz njegovu nezavisnost pružile odgovor predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu u vezi sa Krimom.

"Poslije toga bi rekli – ako Krim i Ukrajina postignu dogovor onda može, a bez toga ne može. Tako da smo mi postali kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti", rekao je Vučić.

Srbija da se opredjeli


Kao treću poruku koju je dobio od evropskih izaslanika naveo je da mu je rečeno da je Putin "podigao zavesu" i da na zemljama ostaje da se izjasne sa koje strane žele da budu.

"Upozorio sam ih da od 20. septembra 2021. na sjeveru Kosova niču nelegalne baze Policije Kosova. To je suprotno Briselskom sporazumu, što pokazuje da divljaštvo i banditizam kosovskih vlasti nemaju kraja", izjavio je Vučić.

Predsjednik je naveo da će, uprkos svemu, Srbija nastaviti razgovore i čuvanje mira, te da su međunarodno pravo i Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija o Kosovu njen izbor.

Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije na kojoj se raspravljalo o situaciji na Kosovu održana je 10. septembra u Beogradu.

Savjet, kojim predsjedava šef države Aleksandar Vučić, sastao se nakon jučerašnje posjete Prištini i Beogradu tročlanog diplomatskog tima, predstavnika Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, savjetnika kancelara Njemačke Jensa Pletnera i izaslanika predsjednika Francuske Emmanuela Bonna.

Lajčak je u kasnim večernjim satima u Beogradu izjavio da su razgovori sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bili važni i detaljni, u cilju opcija za napredak u dijalogu.

"Proces će se nastaviti u narednim danima", napisao je Lajčak na svom Twitter nalogu.

Vučić ponovio da nema priznanja Kosova


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je tokom sastanka sa evropskim pregovaračima stav Beograda.

"Nikakvog priznanja Kosova neće biti! Uvijek spreman na kompromisna rješenja, u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija", napisao je, između ostalog, Vučić na svom Instagram nalogu.

Nakon sastanka u Prištini, premijer Kosova Albin Kurti ponovio je da bi cilj dijaloga sa Beogradom trebalo da bude postizanje pravno obavezujućeg sporazuma zasnovanog na uzajamnom priznanju.

"Kosovo je pokazalo spremnost da se angažuje u principijelnom dijalogu", rekao je Kurti, a saopštila Vlada Kosova.

Uoči sastanka sa trojicom evropskih predstavnika Aleksandar Vučić je rekao da Beograd zahtjeva poštovanje normi međunarodnog prava.

"Kosovske vlasti o tome ne govore, već da će njihove institucije i saveznici osigurati da gospodare teritorijom. Tako nešto neće biti tolerisano i izaslanike sam upozorio da razmisle sa čim dolaze u Beograd", naveo je Vučić nakon sastanka sa predsjednicom Mađarske Katalin Novak u Palati Srbija.

On je dodao da su norme na koje se Srbija poziva u domenu Briselskog sporazuma, Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Povelje UN, međunarodnog ugovora kojim je osnovana svjetska organizacija.

"Stranih gospodara nad našim narodom bilo je mnogo. Malo ih se zadržalo. A koliko će se ovi gospodari zadržati, to ćemo tek da vidimo", rekao je Vučić ponovivši da je ključ međunarodno pravo.


Pismo iz Berlina i Pariza


Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i kancelar Njemačke Olaf Scholz 4. septembra Vučiću su uputili zajedničko pismo u kom navode da je puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za Zapadni Balkan.

"Apelujemo da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni", pišu, između ostalog, dvojica lidera.

U pismu su Vučića obavjestili da su iz tih razloga zadužili svoje savjetnike za spoljnu i bezbjednosnu politiku Jensa Pletnera i Emmanuela Bonna da pruže direktnu podršku predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine. Do sada je postignuto na desetine sporazuma ali većina nije realizovana. Beograd insistira na realizaciji dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), u kojima većinski žive Srbi, koji su dve strane potpisale u aprilu 2013. godine, a koji do sada nije sproveden. Za kosovske vlasti problem u vezi sa osnivanjem ZSO je pitanje njenih nadležnosti. Ustavni sud Kosova 2015. doneo je odluku da njeni principi nisu u potpunosti usklađeni sa Ustavom Kosova.