Američki emisar

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar u intervjuu za N1 na pitanje da li zaista postoji potencijal za konflikt, odgovorio je – "nadam se da ne".

"Nadam se da ljudi shvataju kako niko ne treba da umre ili da bude povređen zbog registarskih tablica. Ali, bez obzira na to čemu se nadamo, mi istovremeno radimo na pitanjima bezbjednosti i stabilnosti Kosova, kao i ostatka regiona. Kfor je prisutan, Euleks je prisutan, imamo veoma blisku saradnju s obe vlade i pokušavamo da razriješimo sva sporna pitanja, prije nego što nastane situacija koja bi mogla eskalirati u sukob. I nadam se da se to neće desiti", dodao je Escobar.

U prethodnom periodu građani sjevera Kosova svjedoci su povećanog prisustva specijalnih snaga Policije Kosova, koje često zaustavljaju građane. Upitan da li je o tome razgovarao s premijerom Kosova, Escobar navodi da jeste, "ali kratko".

"Policijske snage trebalo bi da budu prisutne i da vode računa o miru i sigurnosti građana. Mi ih ohrabrujemo da pronađu načine i izgrade neophodno povjerenje između policijskih snaga i naroda. Ne samo na sjeveru, već na čitavom Kosovu. Ujedno, ovo je savjet koji smo dali ne samo Vladi Kosova već i svim vladama u regionu", naglasio je Esckobar.

Na pitanje da li misli da je uobičajeno da borbeni oklopni hameri svakodnevno prolaze kroz grad, rekao je da ne želi to da komentariše, "jer imamo vrlo blizak odnos s bezbjednosnim snagama Kosova".

"Imamo Kfor, Euleks, programe za obuku policajaca i sudija… Evropska unija ima isto to. Trudimo se da sve policijske snage u okruženju budu mnogo profesionalnije. Ima propusta u svemu tome, ali važno je da i dalje ostvarujemo napredak. I dok napredujemo i implementiramo reforme, to će vas takođe pripremiti za zatvaranje poglavlja, kad i formalno postanete kandidati za ulazak u Evropsku uniju. Tako da bih rekao da u čitavom regionu ima prostora za profesionalizaciju policijskih snaga", ocjenjuje američki zvaničnik.

Izvor: N1