ZSO ključna

Odlazeći američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar istakao je da je u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije bilo uspjeha uvijek kada bi Evropska unija zajedno sa SAD, stranama predala specifičan dokument na usvajanje, kao što je Osnovni sporazum iz Brisela, ali i nacrt statuta Zajednice srpskih opṣ̌tine, koji je Kosovo trebalo da realizuje, jer je ključna za njen evropski put.

Escobar je, u intervjuu za Atlantski savjet, rekao da je bilo mnogo pravih prilika i da je trebalo mnogo truda da strane prepoznaju potencijal koji nudi Evropa.

"Ako pogledate Ohridski sporazum, on pruža Kosovu 90 odsto svega što mu treba za evropsku integraciju - priznanje teritorijalnog integriteta i administrativne kontrole nad teritorijom, priznanje tablica i svih dokumenata, nacionalnih simbola - sve za šta se sada pojedinačno borimo. Sadrži i odustajanje Srbije od sprečavanja daljih priznanja. Zauzvrat Kosovo bi garantovalo Srbiji ulogu u kulturnim, socijalnim i obrazovnim aspektima života Srba na Kosovu, koji su, treba reći, dvojni državljani", objasnio je Escobar.

Na pitanje šta bi uradio drugačije, odgovorio je da je to hipotetičko pitanje, ali da je bilo rezultata u procesu normaluzacije odnosa.

"Imali smo rezultat uvijek kada bismo premostili jaz stavljanjem na sto sporazum na prihvatanje. Kada su EU zajedno sa SAD davale specifičan dokument uvijek je bilo uspjeha. Uspjeha smo imali sa Osnovim sporazumom i Aneksom dogovorenim pod uticajem izaslanika EU. To je bio veoma uspješan dogovor, rekao bih istorijski. Isto smo uradili i sa nacrtom statuta Zajednice srpskih opština, koji sadrži sve što je potrebno. Što se Kosova tiče taj nacrt ne predviđa nikakav izvršni nivo vlasti za ZSO, u potpunosti je sve u saglasnosti sa ustavom. Takođe, daje Srbima mogućnost na samoupravljanje i koordinaciju servisa na sopstvenom jeziku, u saradnji sa Srbijom", dodao je on.

Escobar je istakao da je trebalo više insistirati na implementaciji toga nego na približavanju dvije strane.

Istakao je da na obe strane nije bilo političke volje.

Prema njegovim riječima, Zajednica srpskih opština je ključna i za Kosovo najteža za implementaciju.

"Neophodno je da Kosovo rastumači i primeni Zajednicu opština sa srpskom većinom - to je najteže pitanje. Zbog toga je bilo važno da Kosovo pokaže da je spremno da se bavi problemima srpske manjinske zajednice. To je veoma važno i veoma teško. Zato je bilo važno da Kosovo pokaže spremnost da se bavi pitanjem srpske manjine", rekao je Escobar.

Istakao je i da je put evropskih integracija Kosova usko povezan sa tim.

“Sa američke tačke gledišta, pošto put evropskih integracija Kosova uključuje važne dijelove Zajednice, vjerujemo da bi prihvatanje evropskog predloga - kroz evropski proces dijaloga u sporazumu koji garantuje EU, pružio američkoj strani priliku da lobira kod evropskih zemalja govoreći im da je Kosovo ispunilo svaki zahtjev Evrope i da bi, shodno tome, trebalo da dođe do novih priznanja. Ali bez ovog koraka nismo imali dovoljno prilike za rad", rekao je Escobar.

ZSO, konstatovao je bilo važno za međunarodni imidž Kosova, a za Srbiju predstavlja mogućnost da uspostavi potrebne strukture za neophodne servise i finansijsku pomoć Srbima na Kosovu.

Govoreći o odnosima SAD i Kosova istakao je da su oni bili bolji u prošlosti.

"SAD su potpuno privržene kosovskom teritorijanom integritetu, suverenitetu i bezbjednosti. To se neće promjeniti. Imamo tesno partnertsvo sa gradjanima Kosova i to nam pruža stabilnost u odnosima. SAD ostaju uz Kosovo. Ali nije tajna da smo suočeni sa izazovima kada je riječ o zajedničkoj viziji i razumijevanja kako da radimo zajedno na kosovskom nacionalnom projektu. Nadam se da ćemo nastaviti da radimo na poboljšanju odnosa. Dobra volja za poboljšanje odnosa ne postoji samo kod SAD, već i kod Kvinte", dodao je on.

Upitan za odnose SAD i Srbije Escobar je podsetio da Vašington i Beograd neguju 140 godina bilateralnih odnosa, koji su bili narušeni samo pod Slobodanom Miloševićem.

Ukazao je da se dvije zemlje nalaze sada u procesu popravljanja tih odnosa.

Srbija je, kako je podvukao, u 20-om vijeku bila partner SAD, koje su otvorene za partnerstvo sa Beogradom, ali za to postoje uslovi kao što je ophođenje prema susjedima i evroatlantskim partnerima.

Escobar je naveo da podrška Ukrajini, ukrajinskim izbjeglicama, i nedavna posjeta šefa ukrajinske diplomatije i prve dame pokazuju da Srbija ozbiljno razmatra svoju stratešku poziciju.

"Zajedno sa evropskim kolegama držimo Srbiji otvorena vrata partnerstva, na Srbiji je da odluči", poručio je on u intervjuu objavljenom na sajtu Atlantskog savjeta.

Escobar je, upitan da li je razočaran novom vladom u Beogradu, kazao da su SAD razočarane što su u vladi dva člana koja su pod sankcijama.

"Ali, u suštini sastav vlade se nije promenio u proteklih šest godina. U njoj su i dalje neki ljudi koji su veoma aktivni u stvaranju tesnih odnosa sa EU i SAD", naglasio je Escobar.

Izvor: Kosovo Online