Nesvakidašnji slučaj

Srbijanski carinici su 8. augusta, u saradnji sa policijom, na prelazu Preševo spriječili pokušaj dvoje putnika da u pelenama preko granice prokrijumčare zlatni nakit, čija je vrijednost procijenjena na preko 2,2 miliona srbijanskih dinara (oko 18 hiljada eura).

Prekršaj je otkriven kada je na ulaznoj strani ovog prelaza za detaljan pregled izdvojen automobil Passat švicarskih registracijskih oznaka, kojim je iz pravca Sjeverne Makedonije ka Švicarskoj putovao mlađi bračni par.

Mada su rekli da nemaju ništa za prijavljivanje, carinik je prilikom kontrole automobila, ispred suvozačkog sjedišta pronašao torbu, u kojoj se, između ostalog, nalazilo i jedno neotvoreno pakovanje pelena.

Njegova neuobičajena težina izazvala je sumnju da je u njemu nešto sakriveno, što se ubrzo ispostavilo kao tačno, jer je u nekoliko pelena pronađeno skoro pola kilograma zlatnih ogrlica i narukvica sa dukatima, kao i lančića i prstenja.

Kako vrijednost otkrivenog nakita premašuje trećinu vrijednosti vozila, sudskom odlukom je pored zlata trajno oduzeto i vozilo, procijenjeno na preko milion srbijanskih dinara (oko 16.000 KM), prenosi Nova.rs.