Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti pozdravio je nacrt američkog zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu, koju je predstavila dvostranačka grupa američkih senatora, prenosi Lajmi.

Haliti je istakao da je ovo dobra vest za zapadni Balkan. On je rekao da su SAD, uočavajući porast uticaja azijskih sila na Zapadnom Balkanu na čelu sa destruktivnom Rusijom, preduzele sveobuhvatnu inicijativu u cilju orijentacije regiona ka EU, NATO-u i SAD.

"U okviru ovih napora, sada imamo dobre vijesti iz SAD u pogledu ekonomskog razvoja, poretka i vladavine prava kako bismo otvorili novu perspektivu za građane zemalja Zapadnog Balkana. Riječ je o prijedlogu zakona koji je ovih dana predstavila grupa američkih senatora, sa obe strane (demokrata i republikanaca), koji ima za cilj da podrži ekonomski razvoj, trgovinu, kao i borbu protiv korupcije, uključujući i izradu posebnog zakona o sankcijama", naglasio je Haliti.

Haliti je naveo da ovu inicijativu, kao takvu, treba pozdraviti i od strane relevantnih institucija zemalja Zapadnog Balkana.

"Kroz ovu inicijativu, Amerikanci prije svega imaju za cilj da uspostave zdrave demokratske baze u zemljama Zapadnog Balkana kako bi utrle put širim evroatlantskim integracijama. Kao poslanik, ponudiću ličnu spremnost da se ova inicijativa sprovede na Kosovu što je prije moguće, za dobrobit zemlje i građana", rekao je on.

Dvostranačka grupa američkih senatora predstavila je nacrt zakona koji ima za cilj podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući izradu nacrta zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Prijedlog zakona, inače poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, predstavili su demokratska senatorka Jeanne Shaheen, predsjednica Podkomiteta za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju, i republikanski senator Roger Wicker. Inicijativa dolazi usred povećane zabrinutosti u regionu zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net