Jasan signal

Ministar spoljnih poslova Austrije Alexander Schallenberg se nada da će na predstojećem Samitu EU biti upućen jasan signal ne samo u pravcu istoka, već i ka jugoistoku Evrope, prenosi Euronews.

Schallenberg je, na panel diskusiji održanoj u okviru godišnjeg skupa Evropskog savjeta za spoljne poslove u Berlinu, naglasio da ako EU pusti signal istoku, mora da ispuni i svoju geopolitičku odgovornost prema jugoistoku Evrope.

Naglasio je da Ukrajina nije u konkurenciji sa državama Zapadnog Balkana, već da se radi o vjerodostojnosti EU, u postizanju napretka i za države jugoistočne Evrope kojima je Unija dala obećanje u Solunu prije 19 godina. Schallenberg se izjasnio i za davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini i Kosovu.

"Imamo osjećaj da gubimo Balkan", objasnio je on.

Schallenberg je kazao da je u Srbiji raspoloženje prema EU negativnije nego ranije, i da većina odbija Uniju.

"To nije dvorište u pozadini Evrope, već u centru. Zato moramo da djelujemo. To je naš najvažniji strateški zadatak koji je pred nama", upozorio je on.

Ne razumem zašto Kina kupuje autoputeve u regionu, a mi to posmatramo. Ponekad ne razumem našu logiku", podvukao je Schallenberg.

Bez trajne sigurnosti i stabilnosti na istoku i jugoistoku Evrope nema je ni u centralnoj Evropi, kazao je on.

"Ako djelujemo snažno u Ukrajini i Moldaviji to moramo da činimo i na Zapadnom Balkanu", zatražio je Schallenberg.

Izvor: Euronews.rs