Slovenački predjednik

Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je pismo predsjedniku Evropskog saveta Charlesu Michelu, u kojem apeluje da se Bosni i Hercegovini bezuslovno dodjeli status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i liberalizaciju viznog režima za Kosovo, prenosi RTV.

Kabinet predsjednika Slovenije saopštio je da Pahor smatra da bi dodjeljivanje BiH statusa kandidata za članstvo u EU bez ikakvih uslova, ojačalo proevropske snage u toj zemlji i ubrzalo tempo njenog prilagođavanja evropskim normama, te da je u svjetlu rata u Ukrajini, potrebno preduzeti opipljive korake kako bi se EU što pre proširila na zapadni Balkan.

"U ovoj zemlji su najočiglednije negativne posljedice presporog procesa proširenja Evropske unije i promjene u evropskoj perspektivi. U ovakvoj situaciji rastu nacionalizam i tendencije promene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva, već i Evropske unije", naveo je Pahor.

Slovenački predsjednik je izrazio želju i da se pregovori EU sa Srbijom i Crnom Gorom odvijaju brže.

Pahor je u pismu Michelu izrazio podršku nastojanjima da se Ukrajini i Moldaviji da status zemlje kandidata za članstvo u EU, apelovao da se odobri početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u junu i pozvao na liberalizaciju viznog režima za Кosovo.