Politički analitičar

Politički analitičar Afrim Hoti kaže za Kosovo onlajn da Borut Pahor ne može mnogo toga da promjeni u dijalogu Kosova i Srbije, ali da to ne može ni Evropska unija bez uticaja SAD.

Kako navodi, nešto više može da se očekuje ako se ima u vidu da Pahor dolazi sa Balkana, iz Slovenije i da je upoznat sa odnosima Kosova i Srbije.

"U tom smislu, on je upoznatiji nego drugi i možda može lično da doprinese malo više u poređenju sa Lajčakom. Ali sa druge strane, ne mislim da ni Pahor, ni Lajčak zajedno sa EU mogu da poguraju proces napred bez uticaja SAD", ističe Hoti.

Prema njegovim riječima, "u interesu svih je da se pravila igre promjene", naročito za Balkan, Srbiju i Kosovo, ali i za EU bi to bilo korisno.

"Sad je očigledno da plan EU da podrži balkanske zemlje iznad svega predviđa da su odnosi Srbije i Kosova riješeni. Bez rješavanja ovog problema, neće biti investicija, ni podrške Balkanu od strane EU", navodi Hoti.

Smatra da su Pahorove izjave da može da donese promjene u dijalogu dio njegove promocije, jer je biti na toj poziciji veoma važno ne samo za Pahora, već za svakoga ko preuzme odgovornost.

Hoti objašanjava da je pomjeranje Pahorovog imenovanja na poziciju posrednika EU za dijalog došlo zbog "osjetljivosti momenta".

"EU je u fazi konsolidacije novih institucija. Dok ne budu imali novo tijelo da vodi ovaj proces, oni su ocjenili kao realistično da odlože Lajčakov odlazak za još par mjeseci, ali definitivno uskoro dolazi novi posrednik", zaključuje Hoti.

Izvor: Kosovo Online