Hrvatski mediji

Srbija je saopštila da neće dopustiti da Kosovo, kao samostalna zemlja, bude dio Strategije EU za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) u sklopu koje 10 država sarađuje u područjima saobraćaja, turizma, zaštite životne sredine i energetike, prenosi HRT vijesti.

EUSAIR je forum na kojem učestvuju Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino, a pokrenula ga je 2014. godine Evropska komisija kako bi se zemlje kandidati i potencijalni kandidati približili članstvu u Evropskoj uniji. Tih 10 zemalja koje izlaze na Jadransko i Jonsko more, ili se nalaze u njihovom zaleđu, okupile su se na godišnjoj konferenciji u Tirani od 16. do 18. maja.

U Tirani je boravila delegacija Kosova predvođena ministrom lokalne samouprave Elbertom Krasniqijem koji nije bio na tom susretu ali se sastao sa predstavnicima Evropske komisije zatraživši prijem Kosova u EUSAIR.

Za primanje novih članica potrebna je saglasnost svih deset članica EUSAIR-a.

"U skladu s međunarodnim pravom i poveljom UN-a, Kosovo i Metohija je sastavni dio Republike Srbije, kao punopravne članice UN-a. Sva relevantna pitanja u vezi s KiM u okviru Republike Srbije, sadržana su u rezoluciji SB UN 1244. Skrećemo pažnju da dijelovi teritorija zemalja učesnica EUSAIR-a, ne mogu istovremeno biti i učesnici Strategije, jer zemlje čiji su sastavni dio to već jesu. U navedenom smislu, nije logično da Kosovo i Metohija, kao sastavni dio Srbije, odvojeno bude deo EUSAIR-a", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost, a njegovu samostalnost priznale su 22 od 27 zemalja EU-a.

Jednogodišnje predsjedavanje EUSAIR-om preuzela je Bosna i Hercegovina koja će održavati njegove aktivnosti do 31. maja 2023. godine, kada predsjedavanje preuzima Hrvatska.

Krasniqi je u nedjelju u razgovoru za Hinu rekao da vjeruje da će Hrvatska podržati aspiraciju Kosova.

"Nadamo se da bi smo tokom hrvatskog predsjedavanja mogli službeno da postanemo partneri", izjavio je.

Hrvatska državna savjetnica Andreja Metelko-Zgombić, koja je učestvovala na ministarskom sastanku u Tirani, rekla je hrvatskim novinarima da Kosovo itekako treba da budei uključeno u sve integracije i sve inicijative, pa i međunarodne organizacije.

Iz Evropske komisije su poručili da bi EUSAIR mogao da se dalje širi, ali da ulazak zemalja ne zavisi od njih nego od pristanka svih 10 članica, a da Srbija blokira ulazak Kosova.

"U vezi s pitanjem da li će Srbija blokirati ulazak Kosova i Metohije u EUSAIR, ponavljamo da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije, kao i da EUSAIR među zemljama učesnicama ima i onih koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, kao što su npr. Grčka i Bosna i Hercegovina", navodi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Izvor: vijesti.hrt.hr