Čast i osveta

Njemačka televizija "ZDF" objavila je dokumentarni film o albanskim kriminalnim grupama, kao dio serijala dokumentarnih filmova posvećenih kriminalnim grupama širom svijeta, prenosi Reporteri.

Novinar David Beriain koji je snimio ovaj dokumentarac bio je u Albaniji da izbliza vidi strukture ove kriminalne organizacije. U dokumentarcu novinar razgovara i sa nekim maskiranim ljudima, koji ne daju mnogo detalja o tome šta su.

U filmu se navodi da je najsiromašnija zemlja na Balkanu, Albanija, tek od 1990. godine otvorena za Evropu i društvo slobodnog tržišta, a da korupcija na najvišim političkim pozicijama dovodi većinu Albanaca u sumnju u državni aparat i njegove zakone do danas.

U filmu se navodi da su se građani te zemlje vjekovima rukovodili pravilima koja su porodicu stavljala iznad svega i koja karakterišu izrazi kao što su "čast" i "osveta".

Navodi se i da mladi ljudi često pronalaze svoju perspektivu u kriminalnim i dobro organizovanim bandama koje sa ponosom pokazuju prednosti međunarodne trgovine drogom u vilama i luksuznim automobilima u svojoj domovini.

Fenomen organizovanih albanskih mafijaških klanova evidentan je u Njemačkoj od 1990-ih, koji "albanske izdajnike" kažnjavaju takozvanim ubistvima iz časti, navodi se u filmu i dodaje da su glavne kriminalne aktivnosti albanskih kriminalaca, pored narkotika, trgovina oružjem, krađa i prostitucija.

Povlašćeni liberalnom viznom politikom u Albaniji, kriminalci mijenjaju svoj identitet kad god žele. Ovo njemačkim istražiteljima dodatno otežava pretragu i istragu, navodi se u dokumentarcu.

Film govori i o tome da su albanski mafijaški klanovi dugo dominirali tržištem droge u svim većim njemačkim gradovima, posebno u Berlinu i Frankfurtu, kao i da je zbog albanske i kosovske zajednice u Švicarskoj na njemačkom govornom području, granični trougao sa Francuskom godinama bio žarište za šverc droge i oružja.

Pokušaji Albanije da se pridruži EU pod premijerom Edijem Ramom uvijek su propadali zbog nestabilnog progona narkobosova u Albaniji, govori film kao i da masovno uzgajanje kanabisa, posebno u dubokim planinskim dolinama na sjeveru i jugu zemlje, daje poljoprivrednicima bolji prihod od klasičnog poljskog rada.