Prijetnja po stabilnost...

Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv sedam pojedinaca iz regiona Zapadnog Balkana, među kojima su Svetozar Marović, bivši predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore i bivši visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS), i Nikola Gruevski, bivši makedonski premijer, objavljeno je na vebsajtu američkog Sekretarijata za finansije, prenosi Glas Amerike.

Među osobama kojima su SAD uvele sankcije su i član SDA i delegat u Domu naroda BiH Asim Sarajlić i bivša glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić, bivši šef makedonske tajne službe Sašo Mijalkov i dva državljanina Albanije, nekadašnji poslanik Akif Rakipi i biznismen Ylli Ndrogi.

U saopštenju sekretarijata navodi se da su Maroviću uvedene sankcije "zbog odgovornosti ili saučesništvo, direktnu ili indirektnu umješanost u korupciju vezanu za Zapadni Balkan, uključujući i korupciju u ime ili povezanu sa vladom na Balkanu, ili aktuelnim ili bivšim vladinim zvaničnikom na bilo kojem nivou vlade na Balkanu, kao što su pronevjera javne imovine, ili oduzimanje privatne imovine u ličnu korist ili političke svrhe, ili mito".

“Osobe koje su danas sankcinisane predstavljaju ozbiljnu prijetnju po regionalnu stabilnost, povjerenje u institucije i aspiracije onih koji žele demokratsku i odgovornu vlast na Zapadnom Balkanu", poručio je podsekretar za finansije, zadužen za terorizam i finansijske obaveštajne podatke Brian E. Nelson.

"Borba protiv korupcije širom svijeta je jedan od velikih prioriteta administracije Biden-Harris i Sekretarijat za finansije neće oklijevati da iskoristi sva sredstva na raspolaganju da osigura odgovornost korumpiranih i destabilizujućih aktera", naglasio je Nelson.

U saopoštenju se podsjeća da je ovo druga akcija koju je Kancelarija za kontrolu strane imovine pri Sekretarijatu za finansije preduzela u okviru uredbe koja predviđa sankcionisanje osoba koje prijete stabilnosti regiona kroz korupciju, kriminalnu aktivnost i destabilizujuće ponašanje.

"Današnjim potezom osnažuje se riješenost sekretarijata da osigura odgovornost aktera u regionu Zapadnog Balkana koji su umiješani u destabilišuće i koruptivno ponašanje. Takvo koruptivno ponašanje podriva vladacinu prava i ekonomski rast, a ljude u tim zemljama lišava šansi i stabilnosti", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Onlajn/Glas Amerike