Nekadašnji zvaničnik NATO-a

Nekadašnji zvaničnik NATO-a Jamie Shea ocjenio je da su ruski napori na Zapadnom Balkanu još jedan izgovor da EU, njen specijalni izaslanik Miroslav Lajčak, unapredi razgovore Kosova i Srbije, u pokušaju da riješi neka od preostalih pitanja.

Shea je to rekao za Radio Slobodna Evropa odgovarajući na pitanje kako rat u Ukrajini može da utiče na Kosovo.

"Kosovo je, prije svega, pokazalo solidarnost. Čuo sam predsjednicu Kosova Vjosu Osmani kako kaže da će Kosovo prihvatiti izbjeglice iz Ukrajine, jer su i sami bili izbjeglice 1999. godine i razumeju šta znači biti protjeran od strane agresora", rekao je Shea koji je u vrijeme NATO bombardovanja Savezne republike Jugoslavije bio portparol NATO i koji je poznat po frazi "kolateralna šteta" za bombardovanje civila.

Govoreći o ulasku Kosova u NATO, Shea kaže da bi se pristupilo mora da se riješi pitanje nepriznavanje država koje su članice NATO.

"Zemlje poput Španije i Slovačke, iz svojih istorijskih razloga, ne priznaju Kosovo. Ovo je takođe problem u Evropskoj uniji i velika je prepreka. U ovom trenutku, nadam se da će NATO pojačati saradnju sa Kosovom, u Partnerstvu za mir, i bar početi da priprema Kosovo u skladu sa standardima NATO-a, da bude član NATO-a, kako bi, kada se uklone političke barijere, bude u skladu sa standardima NATO-a i brzo se pridruži Alijansi", rekao je Shea.

On je ocjenio da je Kosovo trenutno neka vrsta de fakto članice NATO-a, jer ga štite NATO trupe.

Govoreći o stavu Srbije prema dešavanjima u Ukrajini on kaže da je veoma interesantvo kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije pratio sankcije Rusiji, iako je Srbija zemlja kandidat za članstvo.

"Pristup Srbije je - da, želim da u budućnosti postanem zemlja EU, ali odbijam da se ponašam kao zemlja EU", rekao je Shea i ocjenio da bi EU trebalo da izvrši pritisak na Srbiju pokazujući joj da ne može istovremeno da bude u demokratskom i autoritarnom taboru, kao i da je priznanje Kosova neophodno ako želi da jednog dana postane članica EU.

Izvor: RSE