Zabrinutost

Predsjedavajući Odbora za spoljne poslove američkog Senata Bob Menendez izrazio je zabrinutost da bi uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu moglo dovesti do formiranja druge Republike Srpske i kritikovao je izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Escobara zbog pritiska koji se vrši na Kosovo povodom formiranja ZSO, preneo je Reporteri.

„Vi vršite pritisak na Kosovo da primjeni ZSO uprkos činjenici da je Ustavni sud Kosova utvrdio neke nedosljednosti u Briselskom sporazumu iz 2013. godine oko ove Zajednice. Mislim da to ne bi trebalo da se dešava, ne treba da pravimo drugu Republiku Srpsku i da narušavamo suverenitet Kosova na bilo koji način. Naprotiv, pritisak bi trebalo da bude na Srbiji da prizna nezavisnost i suverenitet Kosova“, rekao je Menendez tokom debate u Potkomitetu za spoljne poslove američkog Senata.

Escobar je na to odogovorio da SAD podržavaju formiranje ZSO, ali ne tako da bude slična Republici Srpskoj ili da podriva suverenitet i funkcionalnost kosovskih institucija.

"Dogovor je postignut. Ustavni sud je neke tačke proglasio neustavnim, ali nije rekao da je sama ZSO neustavna. U dijalogu, na Kosovu i Srbiji je da odluče kako će to da izgleda. Ne treba i ne želimo da liči na Republiku  Srpsku. Tražili smo od Vlade Kosova da pogleda modele, kako oni vjeruju da bi to moglo da izgleda, a da ne bi ugrozilo suverenitet ili funkcionalnost, a da bude način da se omogući Srbima da nastave da imaju blagostanje, veće beneficije i obrazovanje na srpskom jeziku", rekao je Escobar i dodao da bi takva Zajednica ojačala Vladu Kosova i suverenitet Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri