Njemački kancelar

Njemački kancelar Olaf Scholz danas je, odgovarajući na kritike ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je rekao da je NATO pokrenuo rat u Evropi, protiv Jugoslavije, izjavio da je Alijansa to uradila kako bi spriječila genocid na Kosovu, javlja Reuters.

Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora sa Scholzom, rekao da su mu još uvijek svježa sjećanja na rat Sjevernoatlantske alijanse protiv Jugoslavije i na bombardovanje Beograda.
 
“Što se tiče rata u Evropi, njemački kancelar je upravo rekao da ljudi njegove generacije, a ja pripadam njima, teško da mogu da zamisle bilo kakav rat u Evropi. To se odnosi na situaciju oko Ukrajine. Ali mi smo bili svjedoci rata u Evropi koji je upravo NATO blok pokrenuo protiv Jugoslavije. To je bila velika vojna operacija uz bombardovanje jedne od evropskih prijestolnica Beograda. Desilo se bez dozvole Vijeća sigurnosti UN-a. Ovo je veoma loš primjer, ali je bio”, rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

Dugoročna sigurnost u Evropi samo sa Rusijom

Scholz je u obraćanju novinarima ocijenio da je razgovor sa ruskim predsjednikom bio iskren.

Govoreći o sigurnosti u Evropi, njemački kancelar je ukazao da bi dugoročna sigurnost u Evropi mogla da se postigne samo sa Rusijom.
 
“Za moju generaciju, rat u Evropi je nezamisliv. Moramo da osiguramo da tako i ostane”, poručio je on i dodao da je “naša odgovornost kao državnih i vladinih lidera da spriječimo vojnu eskalaciju u Evropi.”

Mjesecima jača zabrinutost da Rusija – koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici – razmišlja o invaziji na Ukrajinu. Snage koje Rusija podržava već kontrolišu dijelove istočne Ukrajine, dok je Rusija 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Rusija negira planove za invaziju. Međutim ona je iskoristila pažnju usmjerenu na to područje da izrazi strahove da je NATO ušao preblizu njene teritorije te zahtijeva da se taj vojni savez povuče s onoga što Rusija smatra prostorom svog utjecaja, a među zahtjevima je i taj da dobije pismene garancije da Ukrajina neće postati članicom NATO-a.

Izvor: AlJazeera Balkans