28. novembar

Albanija danas slavi 109 godina od kada je Ismail Qemajli, 28. novembra 1912. godine, podigao zastavu u Valoni proglašavajući Albaniju suverenom i nezavisnom državom, prenosi Reporteri.

U međuvremenu, 28. novembar je poznat kao Dan zastave za sve Albance svuda.

Prošle godine, zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa i restriktivnih mjera u Albaniji, bila je zabranjena proslava sa velikim skupovima, dok je ove godine MUP samo dva dana prije proslave najavio da će kosovski Albanci moći da putuju u Albaniju bez ikakvih smetnji.

Reporteri podsjeća da je Aktom Deklaracije o nezavisnosti Albanije predsjednik Privremene vlade Ismail Qemajli tada obavjestio šest velikih sila: Englesku, Italiju, Austrougarsku, Francusku, Njemačku i Rusiju.

O albanskoj nezavisnosti obavještene su i balkanske države: Rumunija, Crna Gora, Srbija, Bugarska, Grčka i Turska.

Qemajli je 28. novembra proglašen za predsjednika Skupštine i prvog premijera albanske države.

Akt o proglašenju nezavisnosti jedan je od najvažnijih događaja u istoriji albanskog naroda. Bio je to plod vjekovnih napora i ratova Albanaca da zaštite teritorijalni integritet otadžbine i formiraju nezavisnu albansku državu.

Iako Dan nezavisnosti Albanije i albanske zastave nije na listi zvaničnih praznika na Kosovu, premijer Albin Kurti je doneo odluku da ovaj dan bude neradan na Kosovu, a s obzirom da pada u nedjelju, pomjera se za prvi naredni radni dan, tako da će državne institucije sutra odmarati.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri