Izaslanik SAD za Z. Balkan

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar kaže da SAD blisko rade sa EU na dijalogu između Srbije i Kosova.

"Srećan sam što mogu kažem da nemamo nijedno područje oko kojeg se ne slažemo s EU, po ovim pitanjima. Dodatno, imamo ovo rastuće partnerstvo sa Srbijom koje je od koristi za obe zemlje. Nedavno smo proslavili 140 godišnjicu diplomatskih odnosa sa Srbijom i ta putanja koju imamo već vijek i po nadamo se da će se nastaviti", rekao je Escobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Neveo je da sve što je urađeno, od Dejtona do rješenja krize s registarskim tablicama između Srbije i Kosova, urađeno je u saradnji sa EU i da SAD planiraju da tu saradnju nastave.

Istakao je da SAD sa Srbijom razvija partnerstvo, za koju kaže da, kao i drugi u regionu, "ne podržava agendu koju vodi srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik".

"Ne pokušavam da dijelim Srbe. Zapravo, ono što sada radimo u Srbiji jeste da izražavamo podršku inicijativi ‘Otvoreni Balkan’, za koju smatramo da je veoma pozitivna razvoj u regionu", kaže Escobar.

Izaslanik za Zapadni Balkan je rekao da su Albanija i Sjeverna Makedonija spremne da počnu pregovore o članstvu u EU.

"I mi se nadamo da to EU prepoznaje i da će početi te razgovore ove kalendarske godine. Naše bilateralno partnerstvo s obe ove zemlje, članice NATO, jeste izvanredno. One su dobre saveznice, dobri partneri, sjajni prijatelji, i to je ono što kažem EU, to je ono što mogu očekivati od ove dvje zemlje", rekao je Escobar.
 
Izvor: Kosovo Online/RSE