Balkanska ruta

Taj dio puta nije nov, ali je zbog ograda na drugim granicama postao jedan od najfrekventnijih na balkanskom putu.

Pedesetak izbjeglica i migranata svakog dana uđe u Srbiju sa sjevera Kosova i nastavi put ka zapadu.

Ušli su u tunel na dijelu Kosova, a odatle su izašli u dijelu Srbije. Kažu da su iz Sirije, ali ne žele da ih se predstavlja.

„Veoma je opasno, veoma je hladno, a mi smo veoma umorni. Želimo da se odmorimo. Želimo pronaći sigurno mjesto za život sa našim porodicama", rekao je sirijski migrant za Al Jazeeera Balkan.

Dok nastavljaju da hodaju, nisu sigurni u kojoj se državi nalaze i da li su im granice otvorene.

To ih ne sprečava da u ranim jutarnjim satima nastave trasu prugom po niskim temperaturama, koje su proteklih dana bile i ispod nula stepeni.

Nakon što je Srbija podigla odbrambenu ogradu sa Sjevernom Makedonijom, izbjeglice i migranti pronašli su alternativni put. Put koji povezuje Rašku u Srbiji sa sjeverom Kosova postao je jedna od najposjećenijih balkanskih ruta za migrante ka zapadnoj Evropi.

Oni koji prate puteve izbjeglica i migranata kažu da ovaj put kroz sjever Kosova nije neobičan.

“Prvo ulaze u Grčku, zatim prolaze kroz Sjevernu Makedoniju i Albaniju da bi ušli na Kosovo. Ovdje koriste alternativne puteve za ilegalni prelazak granice“, kaže Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Srbiji, prenosi Telegraf.

On kaže da ništa ne može zaustaviti njihovu migraciju, jer će riskirati svoje živote, novac i sve što imaju samo da bi stigli u evropsku zemlju i živjeli bezbjedno.