U toku ove nedjelje

Grupa od 250 Afganistanaca, koji su svoju zemlju napistili nakon što su talibani preuzeli vlast, stići će u Albaniju u toku ove nedjelje, prenosi Ekonomija onlajn.

Iz diplomatskih izvora Glas Amerike saznaje da je riječ o prevodiocima i saradnicima različitih nivoa američkih struktura u Afganistanu.

Oni će biti izmješteni sa svojim porodicama, i pristizaće u nekoliko grupa, a za organizaciju prijema i smještaja zadužen je jedan od članova kabineta premijera Edija Rame.

Albanija je juče zvanično potvrdila da je pozitivno odgovorila na zahtjev američke vlade o privremenom smještaju Afganistanaca.

Premijer Edi Rama je rekao da će u Albaniji biti primljeno nekoliko stotina ljudi, iz intelektualnih krugova i afganistanskih aktivista, koji su, kako je rekao na listama pogubljenja u Afganistanu.

Ministarka spoljnih poslova Olta Xhaçka je objavom na Twitteru poručila američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu, da je Albanija spremna da ugosti nekoliko stotina ljudi koji se sklanjaju iz Afganistana.

"Mi smo rame uz rame sa našim saveznicima, spremni da garantujemo njihovu sigurnost i blagostanje", navela je Xhaçka u objavi na Twitteru.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online