Uz ispunjenje uslova

Vozaču autobusa "Deva tours", koji je osumnjičen da je izazvao saobraćajnu nesreću u blizini Slavonskog Broda u kojoj je stradalo 10 osoba, prijeti zatvorska kazna, koju bi, kako navode iz hrvatskog Ministartsva pravde mogao da služi i na Kosovu, ali uz ispunjenje određenih uslova, prenosi Gazeta express.

Hrvatsko ministarstvo pravde i uprave ne isključuje mogućnost da bi vozač mogao da bude izručen Kosovu ako bude osuđen, ali navodi da dok traje krivični postupak on mora da ostane u Hrvatskoj.

"Postupci izručenja između Republike Hrvatske i Republike Kosovo vodiće se na osnovu reciprociteta. Međutim, s obzirom na to da se u slučaju o kojem ste pisali, osumnjičeni nalazi u pritvoru u Republici Hrvatskoj, koja je protiv njega pokrenula krivični postupak, nije moguće primeniti izručenje u ovom konkretnom slučaju", navodi se u odgovoru Ministarstva pravde i uprave Hrvatske.

Takođe se pominje sporazum koji postoji između Kosova i Hrvatske, a koji predviđa pretpostavku krivičnog postupka.

"U skladu sa Ugovorom o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima između Republike Hrvatske i Republike Kosovo potpisanom 2012. godine, u ovom slučaju je moguće primjeniti krivično gonjenje, ako nadležno hrvatsko pravosudno tijelo utvrdi da postoje uslovi za ovo i ako Republika Kosovo preduzme proceduru", kaže se u odgovoru.

Ako je vozač osuđen na kaznu zatvora, može biti prebačen na Kosovo na izdržavanje kazne. U hrvatskom ministarstvu kažu da je preduslov za to ispunjenje uslova propisanih domaćim zakonodavstvom i Hrvatske i Kosova.

"Ako je državljanin Republike Kosovo pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u Republici Hrvatskoj, moguće je da bude prebačen u Republiku Kosovo na izdržavanje kazne zatvora u svojoj zemlji radi bolje socijalne rehabilitacije, ako je osuđeno lice zatražilo premještaj i ako su ispunjeni uslovi propisani domaćim zakonodavstvom obe zemlje", ističe se u odgovoru Ministarstva.

Iz Ministarstva pravde Kosova poručuju da Republika Kosovo i Republika Hrvatska nemaju bilateralni sporazum o transferu osuđenih lica, ali zakon Kosova propisuje da, ako se druga država složi (garantuje reciprocitet), osuđeno lice može biti premješteno na izdržavanje ostatka kazne.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express