Dijalog Prištine i Beograda umnogome zavisi od unutrašnjih političkih pitanja i zato nije neočekivano što Albin Kurti i Aleksandar Vučić ni poslije drugog susreta nisu postigli skoro nikakav dogovor, smatraju analitičari Leart Hoxha i Goran Avramović.

Hoxha kaže da nije nikakvo iznenađenje što je i posljednja runda dijaloga visokih predstavnika Kosova i Srbije završena bez rezultata. On smatra da su kako je kazao različiti stavovi, Albina Kurtija koji insistira na razgovorima o prošlosti i Aleksandra Vučića koji smatra da treba da se priča o budućnosti, stvar taktike ili strategije.

„Mislim da su obe strane vrlo svijesne da je dijalog tu da građanima olakšava život, da se normalizuju odnosi, a kako bi do toga došlo mora da se desi nešto što se zove suočavanje sa prošlošću, ali ne na agendi dijaloga nego na nekim drugim instancama, ali mislim da to sve gledam unutar neke pregovaračke taktike što je donekle čak i u redu“, naveo je Hoxha za Glas Amerike.

Hoxha smatra da je dobro što su Kurti i Vučić najavili novi susret. To po njegovim riječima pokazuje da dijalog nema alternativu, ali naglašava da sam proces dijaloga zavisi i od unutrašnjih političkih prilika.

„Šteta je što se i na Kosovu i u Srbiji politički stavovi grade naspram dnevne agende. Znači ako su izbori bizu onda se stavovi pooštravaju ili obrnuto, ali u principu to što sastanaka ima, to što je već sada potvrđeno da će sljedeći sastanak biti u septembru znači da će dijalog da se nastavi, a za sad je teško da se prejudicira kojim će tempom to da ide“, kazao je Hoxha.

I novinar Goran Avramović smatra da upravo zbog političkih procesa unutar Kosova i Srbije, dijalog u bliskoj budućnosti nema nikakvu perspektivu

“Kosovo na jesen očekuju izbori. Izbori će narednog aprila biti organizovani i u Republici Srbiji. Nijedan od dva autoritarna lidera nema kapacitet da na sebe preuzme bilo kakvu ozbiljnu odluku o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ovog dijela svijeta. Sa druge strane veliki znak pitanja da li njih dvojica uopšte imaju kapaciteta za dijalog i dogovor. Shodno onome šta pričaju do sada ja u to uopšte nisam ubjeđen”, kazao je Avramović za Glas Amerike.

Prema riječima Avramovića za, kako je naveo, zastoj u dijalogu veliku odgovornost osim predstavnika Beograda i Prištine, snosi i međunarodna zajednica.

“Konkretno u ovom slučaju Evropska unija koja je rastrzana gomilom svojih problema i očigledno nema ni snage, ni autoriteta da već dugo vremena ovaj dijalog pomeri sa mrtve tačke”, kazao je Avramović.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je nakon posljednjeg susreta predsjednika Srbije i premijera Kosova u Briselu 19. jula, da je postignut vrlo mali napredak, i da je jedini ishod to što će sljedeća runda biti održana u septembru.

Izvor: VOA