Trebaju biti konkretniji

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Mathew Palmer u govoru na Prespanskom forumu rekao je da bi lideri regiona trebalo da budu konkretniji u postizanju ekonomskih i političkih ciljeva, prenosi Kosovo press.

Palmer je istakao da podržava inicijative Evropske unije za podršku regionu, ali je izrazio razočaranje što Albanija i Sjeverna Makedonija ne mogu da započnu pregovore sa EU, kao i podršku liberalizaciji viza za građane Kosova.

"Razočarani smo odlukom da se ne započnu pregovori, jer su ta kašnjenja omela napredak naših ciljeva u regionu, ne samo normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, već i više od toga“, rekao je Palmer.

Diskusija „Zapadni Balkan, zagonetka koja nedostaje za Evropu“ fokusira se na devet tačaka, uključujući ulogu EU u svijetu, evropsku demokratiju, vrijednosti, vladavinu prava, bezbednost, migracije, klimatske promene, životnu sredinu i zdravlje.

„Da bi ostvarili pun potencijal regiona, lideri moraju da daju više od obećanja, treba da preduzmu mjere i riješe politička pitanja u zemlji i inostranstvu, da ojačaju multietničke demokratije i pravosudni sistem i da krenu prema budućnosti“, rekao je Palmer.

U Prespanskom forumu učestvuju premijer Albin Kurti, premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press