Poslanik u Skupštini Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ušao u polemiku sa Shaipom Kamberijem, o stradanjima na Kosovu, Palma se uključio uvredama

Shaip Kamberi, šef poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžak“ zatražio je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića otkrivanje počinilaca zločina u pečkom kafiću „Panda“, kao i da Srbija „razgovara sa ljudima kojima je ubijala djecu“, tokom današnje rasprave o dijalogu sa Kosovom u Narodnoj skupštini Srbije.

Predsjednik Srbije danas podnosi izvještaj narodnim poslanicima o napretku dijaloga Beograda i Prištine, a poslije njegovog obraćanja za riječ se, između ostalih javio predstavnik stranke albanske nacionalne manjine Shaip Kamberi koji je istakao da se zalaže za evropsku perspektivu albanskog naroda sa Kosova, kao i za Albance iz Preševa, Bujanovca i Medveđe i naglasio da bez sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ne može biti te evropske perspektive ni za Srbiju ni za Kosovo.

„Deseta godišnjica od početka dijaloga dočekuje se bez suštinskog uspjeha. I pored toga smatram da briselski dijalog i dalje ostaje glavni mehanizam procesa normalizacije. Integracija u EU ostaje i dalje zajednički cilj Srbije i Kosova“, rekao je Kamberi.
 
On je istakao da za jezik mržnje i recikliranje termina osamdesetih i devedesetih godina nema mjesta u dijalogu o pomirenju koji bi istovremeno trebao biti proces suočavanja sa prošlošću.

„Mislim da je ovo trenutak da javnost u Srbiji bude upoznata da danas Srbija na Kosovu i o Kosovu mora da razgovara sa ljudima kojima je ubijala djecu. Vi ćete gospodine predsjedničke možda u nekoj od narednih rundi dijaloga imati Sarandu Bogujevci, čiju porodicu su ubijali srpski „škorpioni“. Ljudskost u vama neće dozvoliti da je mirno gledate u oči. Vjerujem da danas srpski narod mora „tuđim očima pogledati sebe“, naveo je on.

On je istakao da je „nezavisnost Kosova logična posljedica raspada bivše SFRJ“ i podsjetio na ratne zločine pričinjene u tom procesu sa kojima Srbija mora da se suoči.

„Bili ste dobro krenuli kada ste najavili da ćete obavjestiti javnost o detaljima slučaja „Panda“  ali ste onda zastali, ne znam zašto. Da ste išli do kraja, danas bi vam lakše bilo. Srpska javnost mora znati da kosovski masakri označavaju seriju pokolja koji su počinile policijske, vojne i paravojne snage nad alabnskim stanovnitvom“, podsjetio je Kamberi.
 
Poslanik je naveo koji su svi političari i vojne starešine osuđeni za udruženi zločinački poduhvat i pozvao Vučića da se ogradi od politike Slobodana Miloševića.

Na kraju govora Kamberi je rekao da je „Srbija umorna od pogrešne politike“ i da je „umorna i od Kosova“.

Vučić je na kraju ocjenio da Srbija nije umorna od Kosova i „nikad neće biti“, za šta je nagrađen gromoglasnim aplauzom poslanika vladajuće većine.

„Na sve ste odgovorili, osim o kafiću Panda“, replicirao je Kamberi.

„Sloboda je pravo da se drugima kaže ono što ne žele da čuju“, rekao je Kamberi i dodao da je najveća razlika ta što je Vučić u vrijeme zločina na Kosovu bio ministar, a on, Kamberi, nije.
 
Kasnije se na Kamberijevo obraćanje osvrnuo i Dragan Marković Palma, poslanik Jedinstvene Srbije, predlažući predsjedniku Vučiću da „date Kamberiju jednu funkciju koja se zove ministar – crtica direktor magacinskog prostora u Velikom Trnovcu“, rekao je Marković prelazeći i na iznošenje uvreda na račun predstavnika opozicionih stranaka koje nisu dio Parlamenta, Vuka Jeremića i Dragana Đilasa.

U nastavku sjednice za riječ se javio i Ivica Dačić, ispred poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, takođe iznoseći optužbe na račun Kamberija – da želi da „baci ljagu na Srbiju“.

„Ako je genocid nad Albancima kako je sad njih više nego što ih je bilo, a Srba ima manje nego što ih je bilo? Da niste vi tu nešto pogrešili“, naveo je Dačić ističući da su Albanci pogrešili u računici o tome nad kime je počinjen genocid.

„Zašto Marinika, Kamberi, Ugljanin ne predlože rezoluciju o genocidu nad Srbima“, upitao je Dačić.