Istraživanje u regionu

Da je organizovani kriminal glavna bezbjednosna prijetnja smatra 82 odsto građana Zapadnog Balkana, a da njegovom postojanju doprinosi korupcija smatra 55 odsto stanovnika regiona, pokazalo je prvo regionalno ispitivanje javnog mnjenja o pitanjima bezbjednosti, prenosi Tanjug.

Istraživanje je predstavio Savjet za regionalnu saradnju čija generalna sekretarka Majlinda Bregu ističe da globalna pandemija nije smanjila bezbjednosne pretnje i da region smatra da je važno da se radi na rješavanju bezbjednosnih izazova na Zapadnom Balkanu.

Ona je dodala i da 56 odsto ispitanika podržava rad tijela za sprovođenje zakona.

"Kada govorimo o transnacionalnom organizovanom kriminalu, 48 odsto njih nije zadovoljno. Sigurnosne prijetnje su za 70 odsto građana regiona sada prenete u digitalni svijet i građani se plaše da bi njihova djeca i mlađa rodbina mogli biti radikalizovani na Internetu. Upitani o uticaju dezinformacija, 76 odsto građana širom regiona smatra dezinformacije novim načinom ratovanja", rekla je Bregu.

SecuriMeter Zapadnog Balkana sprovodiće se na godišnjem nivou.

Predstavljanju rezultata istraživanja prisustvovali su i brigadni general i komandant štaba NATO u Sarajevu Erik Folkestad i direktor za Jadranski region i Zapadni Balkan u Generalnoj direkcija za Evropsku uniju u Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Andrea Kaskone.

Izvor: Tanjug