Premijer Sjeverne Makedonije

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev upozorio je EU da će naštetiti svojoj reputaciji na Zapadnom Balkanu i da će uticaj na tom prostoru preuzeti rivalske sile, ako uskoro ne otpočne pregovore o članstvu sa njegovom zemljom i Albanijom, prenosi Tanjug.

"Mnogo toga nije bilo onako kako su očekivali naši građani i zbog toga se povećava evroskepticizam", rekao je Zaev u intervjuu za briselski "Politiko".

Neuspjeh u otpočinjanju pregovora će, kako naglašava, uticati ne samo na Sejvernu Makedoniju i Albaniju, već i na širi region Zapadnog Balkana, koji je sada okružen članicama EU i koji je bio poprište serije ratova tokom devedesetih godina prošlog vijeka kada je Jugoslavija raskomadana.

Zaev je rekao da, ako EU ne ispuni svoja obećanja u regionu, Priština i Beograd će imati manje podsticaja da riješe svoje razlike u sklopu pregovora uz posredstvo EU.

To bi, kako dodaje, umanjilo i šanse da se Bosna i Hercegovina prihvati reformi koje su neophodne kako bi zatražila pregovore o članstvu.

Ukoliko se put regiona ka EU uspori, onda, kako kaže, "ima više prostora za druge sile", posebno navodeći Rusiju i Kinu.

Zaev je, takođe, odbacio ideju koju je izneo evropski komesar za proširenje Oliver Varheli o nastavku pregovora o članstvu sa Albanijom, dok bi se Sjeverna Makedonija zadržala u statusu mirovanja.

Zaev je primjetio da su u posljednjih nekoliko dana čelnici evropskih institucija, kao i više država članica EU, jasno stavili do znanja da obe zemlje treba zajedno da se kreću naprijed.

Izvor: Kosovo Online/Tanjug