Politički analitičar

Politički analitičar Fadil Lepaja ocjenjuje da su Srbija i Rusija autori najnovijeg “non-pejper” dokumenata, sa namjerom da "opipaju puls" učesnika u dijalogu i moguće rješenje.

“Mislim da je izvor tog dokumenta u Beogradu, jer oni imaju interes od tog scenarija iako ga negiraju i kažu da ne bi prihvatili tako nešto. U tom dokumentu zapravo imamo baš zacrtanu liniju interesa iz Beograda pa čak i sila koje stoje u pozadini za restrukturiranje Balkana, a to bi u ovom slučaju bila Rusija”, kaže Lepaja za Kosovo Onlajn.

On ukazuje na opasnost od izbijanja sukoba u slučaju promjena granica na Balkanu i navodi da bi interesi svih u regionu bili zadovoljeni učlanjenjem u Evropsku uniju, što je po njegovom mišljenju najsigurniji način i za mirno rješavanje dugogodišnjih problematičnih odnosa Kosova i Srbije.

“Jedna od opcija je evropska integracija, a druga je nametanje nove karte Balkana, koja podrazumjeva stvaranje država po nacionalnoj logici - velika Srbija, velika Albanija, etnička Hrvatska i jedna država koja bi se svela na muslimansku zajednicu u Bosni. Bez velikih i jakih garancija dosta je teško sprovoditi ovu opciju, koja preti da izazove nove sukobe i ne vjerujem da za ovu opciju postoje interesi u evropskoj zajednici, a još manje u američkoj administraciji”, ističe Lepaja.

Izvor: Kosovo Online