Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, između ostalog, razgovarao i o napretku odnosa u regionu Zapadnog Balkana i dijalogu između Srbije i Kosova, prenosi Reporteri.

"Govorli smo o situaciji u regionu, napretku odnosa između zemalja regiona, o dijalogu između Srbije i Kosova, regionu Šengena i drugim temama“, rekao je Rama.

Rama je naglasio da nije prava osoba koja treba da bude posrednik u dijalogu između Srbije i Kosova.

"Nisam prava osoba koja bi trebalo posreduje između Srbije i Kosova, jer sam stranka u tom procesu i kao stranka štitim interese Albanije i Kosova. Ovo je proces u kome je na liderima na Kosovu da unaprede dijalog, kako smatraju da je potrebno. Naravno, uz svu moju podršku i podršku vlade u Tirani. Naravno da u određenim trenucima možemo imati različite pristupe kako doći do cilja, ali cilj je apsolutno“, rekao je Rama.

On je istakao da je sa Macronom razgovarao o bilateralnim odnosima, napretku programa Francuske razvojne agencije, koja se zalaže za finansiranje tri važna projekta.

„Potrebno je završiti kompletna ulaganja u vodosnabdjevanje Dursa. Takođe je važno i finansiranje elektroenergetskog sistema, kao i jedan program za žene i djevojke koji je veoma zanimljiv i koji ćemo sprovesti zajedno sa Francuskom razvojnom agencijom“, rekao je Rama.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri