Važno je da kosovska javnost to shvati

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Mathew Palmer, izjavio je da je cilj svih američkih administracija da se dijalog Beograda i Prištine okonča sporazumom o uzajamnom priznavanju, prenosi Koha.

Palmer je u zajedničkom intervju za Desk na KTV sa specijalnim posrednikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom rekao da SAD snažno podržavaju taj proces.

"Cilj je potpuna normalizacija odnosa. Za SAD bi se to postiglo uzajamnim priznavanjem, mislim da bi to bio najnepokolebljiviji temelj za stabilnost, mir, prosperitet i evropsku perspektivu. Ali, ono što nam je sada potrebno jeste da stranke sjednu zajedno, rade na ovom procesu kojim posreduje EU, identifikuju tačke neslaganja i rade zajedno kako bi pronašli put napred koji nas vodi tamo gdje mislim da svi se slažu gdje je to, a to je evropska budućnost Srbije i Kosova", rekao je Palmer.

Rekao je i da je transparentnost u ovom procesu veoma važna i da je "do sada postignuto mnogo dobrih stvari u dijalogu".

"Važno je da kosovska javnost shvati koja su pitanja, dogovori, kako mogu izgledati kompromisi i kakav je napredak. Mislim da ne bi trebalo kretati od nule, jer je godinama urađen dobar posao, postignuti su i sprovedeni dogovori, pomoglo je jačanju razgovora i pružilo osnovu za nove razgovore, ali mislim da postoji prostor za veću transparentnost i otvaranje razgovora između političkih stranaka i što je najvažnije sa kosovskom javnošću", rekao je Palmer.

Takođe je govorio o kompromisu, koji se, prema njegovim riječima, na Kosovu često pogrešno percipira.

Kako je rekao, za pregovaračkim stolom nema rješenja bez kompromisa.

"Kompromis je izgleda riječ koja boli javnost, jer postoji strah da će nešto biti što Kosovo mora dati, ovo je koncept koji se ovde često pogrešno razumije. Kompromis kao i uvijek u pregovorima znači da Srbija ima ambicije, stavove i želje, baš kao što ih ima i Kosovo, ima ciljeve u ovom procesu i mora da razumije potrebe druge strane i sarađuje u pronalaženju rješenja koja su prihvatljiva za sve. Ako treba da postoji sporazum, moraju ga prihvatiti vlade u Beogradu i Prištini, podjednako, ali što je još važnije, i javnost u Srbiji i na Kosovu," rekao je Palmer.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore