Svi u regionu gledaju napred

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Mathew Palmer izjavio je u intervju za Radio televiziju Albanije da je važno da svi u regionu gledaju napred i poručio Prištini da normalizuju odnose sa Beogradom i vode Kosovo na putovanju Evropom.

"Još jednom ne bih želeo da govorim o administraciji koja još uvijek nije u potpunosti konstituisana, ali Balkan je zapravo pupak mog svijeta. Balkan je područje sa kojim imam puno veza. Uvjeren sam da će Balkan imati pažnju američke vlade, ne samo od mene, već i od same administracije i šire. Vjerujem da možemo da uradimo veoma dobar posao na Balkanu, vjerujem da smo uradili puno posla, ali još uvijek treba da se uradi mnogo posla i uvjeren sam da će ga administracija uložiti vremenom i pažnjom", naveo je Palmer.

Američki diplomata je i konstantovao da su Amerikance ponekad optuživali da su narod bez historije, ali kako naglašava, Amerika je više okrenuta budućnosti i gleda šta je najbolje za region.

"Postoji citat koji sam naučio od bivšeg grčkog ministra spoljnih poslova, gospodina Kociasa, koji je rekao da historija treba da bude škola, a ne zatvor, i vjerujem da je historija moćna na Zapadnom Balkanu. Kao Amerikanci, ponekad su nas optuživali da smo narod bez historije, ali vjerujemo da smo više okrenuti budućnosti, gledamo napred i pokušavamo da vidimo koji je najbolji put za region, za zemlje zapadnog Balkana. Vjerujem da postoji široki sporazum o evropskoj budućnosti.

Možemo biti dezorijentisani iz akcija i događaja iz prošlosti, lako se maknuti s puta kad razmišljamo o historijskim sporovima. Ali važno je da svi u regionu gledaju unapred. Utvrdite ona prioritetna područja u kojima mogu krenuti napred gde mogu stvoriti bolji život svojoj deci za njihovu budućnost. I ovdje će vidjeti da je Amerika snažan i stabilan partner".

Palmer je govorio i o svojoj knjizi "Sarajevski vuk" u kojoj kako kaže, objašnjava kako je historija prisutna u politici na Zapadnom Balkanu.

"Da, znam o kom dijelu knjige govorite A ta knjiga koja je zapravo umjetnost, jer i fikcija govori mnogo o tome kako istorija utiče na sadašnjost i utiče na budućnost i vjerujem da svako ko u bilo koje vrijeme radi za Zapadni Balkan razume koliko je historija veoma prisutna u trenutnoj politici.

Definitivno može biti teret za razumevanje i rješavanje. Priča je definitivno narativ, ali je i istinita. I vjerujem da bi prioritet trebalo da bude kretanje napred, predviđanje, utvrđivanje najboljeg puta za budućnost zemalja regiona i maksimiziranje koristi i najbolje moguće budućnosti za mlade. Vjerujem da je to moguće ostvariti u partnerstvu sa SAD-om i državama članicama EU. Ali uvjeren sam da su trendovi pozitivni".

Kada je u pitanju integracija Zapadnog Balkana, i odnosa EU prema ovom dijelu svijeta, kao i saradnja Vašingtona i Brisela, iskusni američki diplomata napominje da želi da vidi punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

"Vjerujem da smo došli do važne raskrsnice. Sada je važno da Evropska unija pronađe način da održi međuvladine konferencije za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, kako bi započela ove procese. Definitivno su obe države ispunile zahtjeve pod uslovima koje je postavila EU. I vjerujem da će ovo biti izuzetno važan događaj, želimo da se to dogodi što prije. Shvatamo da postoje neke komplikacije i zašto to traje duže. Ali vjerujem da će ovo biti veoma važna prekretnica koja Albaniju i Sjevernu Makedoniju stavlja na put ka članstvu. Postoje i druga područja u kojima je napredak važan. Želimo da dijalog Srbija-Kosovo postigne sporazum o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Podržavamo Lajčaka, a takođe i napore u Bosni i Hercegovini. Želimo da vidimo napredak u 14 prioriteta EU 5 + 1 agende koju je kreirao Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i da vidimo da i Bosna i Hercegovina ima evropsko putovanje i perspektivu. To će zahtjevati hrabrost i vođstvo političke klase da iskoriste ovu priliku", naveo je Palmer.

Izvor: Lajmi.rtsh/Kosovoonline