Činjenica

Albanski državni ministar za dijasporu Pandeli Majko poručio je da izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ne treba gledati kao na provokaciju, već je to stvarni izgled albansko-srpskih odnosa, zamrznuti sukob, prenosi Zeri.

"Mislim da to ne treba doživljavati kao provokaciju, već kao činjenicu koju srpska politika sprovodi. Trenutno ne mislim da vidimo neka iznenađenja, već je to nastavak neke vrste neodgovornosti", istakao je Majko za "Euronews Albanjia".

Prema njegovim riječima, Srbija je jedna od zemalja koja se sve više naoružava u regionu i da ne vjeruje da je ovo naoružanje za "lov na patke".

"Vjerujem da su svi vidjeli da je Srbija jedna od zemalja koja se naoružava na najbrži način u poređenju sa zemljama regiona. To je politika koja odgovara upravo onome što je konačno proglašeno protokolom zamrznutog sukoba", dodao je Majko.

Poručio je da moraju biti iskreni prema sebi, a zatim prema EU i dodao da je sukob između Albanaca i Srba zamrznuti sukob.

"To je sukob kojim upravlja Moskva, a Vučić je jednostavno nusproizvod ove politike. Mislim da izjave Moskve i ruskog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa posetom lidera OVK Hagu to vrlo jasno dokazuju", istakao je Majko.

Takođe je naglasio da na sudu treba da bude jedna strana koja to zaslužuje, ali obje su apsurdne.

"Mislim da smo svi svijesni da je ono što se događa prilično ozbiljno. Mislim da je OVK mogla biti bilo šta, ali se nikada ne može optužiti da djeluje kao kriminalna struktura. Jedno bi trebalo da bude jasno, OVK je imala otvorene račune sa Miloševićevim režimom. Ili jedni ili drugi zaslužuju da idu na sud. I jedno i drugo je apsurdno", ocjenio je Majko.

Izvor: Kosovo Online/Zeri