Saslušani su i vlasnici portala

Novinarka i glavna urednica portala FOS, Anđela Đikanović (26) koja je jučer objavila dezinformaciju da će specijalne policijske jedinice Kosova – ROSU, biti na raspolaganju crnogorskim bezbjednosnim organima tokom Badnjeg dana, privedena je na saslušane u Osnovno državno tužilaštvo Crne Gore, zbog sumnje da je pomenuta lažna informacija uznemirila javnost i izazvala paniku kod građana, saznaje portal Standard. Prema saznanjima ovog portala, saslušani su i vlasnici portala FOS, Nebojša Perović i Jelena Milatović.

Kako saznaje portal Standard, Đikanović je sinoć bila privedena u Osnovno državno tužilaštvo na saslušanje.

Iz Uprave policije saopšteno je da je ona uhapšena zbog sumnje da je izvršila krivično djelo izazivanje panike i nereda.

„A.Đ. je kao glavna i odgovorna urednica portala ‘FOS media’, te i kao autor teksta koji je danas objavljen na ovom portalu pod naslovom FOS otkriva: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan u kojem se navodi da će „oko 250 pripadnika ROSU – specijalne kosovske jedinice stajati na raspolaganju crnogorskim bezbjednosnim organima na dan okupljanja u Podgorici koje je zakazano za sjutra“, izazvala paniku u javnosti iznošenjem lažnih vijesti putem medija.

Sa navedenim je upoznat nadležni državni tužilac koji se izjasnio da se u radnjama lica A.Đ. stiču elementi krivičnog djela izazivanje panike i nereda te da se ista liši slobode i uz krivičnu prijavu privede nadležnom tužilaštvu“, piše u saopštenju Uprave crnogorske policije.

Oni su takođe napomenuli da je sve u spornom tekstu bila apsolutna neistina, „te još jedan pokušaj širenja dezinformacija, koji je imao za cilj upravo širenje panike i nereda, a veće posljedice su spriječene reakcijom nadležnih državnih organa“.

Portal FOS je jučer ujutru objavio informaciju da će kosovske bezbednosne snage pomagati crnogorskoj policiji na Badnji dan, a odmah potom tu informaciju demantovala je Vlada Crne Gore.

Oni su kazali da nadležne crnogorske službe uobičajeno obavljaju sve zakonom propisane dužnosti na osiguranju bezbjednosti i sigurnosti države i građana.

„Ova lažna informacija ima za cilj da uznemiri javnost i izazove nerede“, saopštili su ranije danas iz Vlade Crne Gore.