Saznanje Vikiliksa

Američki ambasador Robert Blejk, kako izvještava KTV, obavjestio je administraciju u Vašingtonu o lobiranju pokreta „Otpor” kako bi Maldivi povukli priznanje Kosova, prenosi Koha.

Zahtjev za povlačenje priznanja Kosova sa Maldiva od ove sedmice potiče od još prije 10 godina, prema saznanjima Vikiliksa, navodi se u tekstu.

U pismima koje je ambasador poslao u Vašington, navodi se činjenica da je vođa narodnog pokreta „Otpor” Srđa Popović imao dobre odnose sa nekim članovima Maldivske vlade.

Prema njegovim riječima, da bi ublažio pritisak na ministra spoljnih poslova Ahmeta Šaheda, predložio je da državna sekretarka Hilari Klinton pošalje Maldivima pismo zahvalnosti povodom priznanja Kosova.

Prema medijskim izvještajima ostrva, vođa male islamističke stranke optužio je Šaheda i druge da primaju mito od kosovskih zvaničnika u zamjenu za priznanje.

Kako se navodi, nova američka ambasadorka izvještavala je o stalnom pritisku od Srbije i „Otpora” za povlačenje priznanja.

Čini se da je mala država profitirala od cijelog slučaja sa Kosovom, jer su godinu dana nakon priznanja Kosova, Maldivi dobili podršku od Sjedinjenih Država da zauzmu mjesto u Agenciji za ljudska prava UN, navodi se u tekstu.

Ovog ponedjeljka podnesen je zahtjev Skupštini Maldiva kojim se traži ukidanje priznanja, i u kojem se taj čin naziva prebrzim.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore