'Držati se Prespanskog sporazuma'

Premijer Sjeverne Makedonije je rekao da ta njegova zemlja neće dozvoliti da odluka Evropske unije ponovo otvori probleme u regiji.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da Skoplje neće dozvoliti da, kako je naveo, historijska greška Evropske unije da odgodi pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ponovo otvori probleme u njegovoj zemlji, ali i u regiji.
"I dalje smo razočarani, ljuti i pomalo frustrirani, jer smo dobili obećanje EU-a da će oni, kada mi ispunimo svoje, ispuniti svoje i nisu uspjeli", rekao je on za Politico.
Briselski portal navodi da se posljedice odbijanja EU-a od prošlog mjeseca mogu osjetiti ne samo u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, već svuda na Zapadnom Balkanu i šire.
Zaev je podsjetio da je Balkan ne tako davno bio "bomba koja otkucava".
"Ne želimo dozvoliti da takva historijska greška [podstakne] nacionalizam, radikalizam, populizam, da opet otvori međuetničke probleme ovdje, u mojoj zemlji, ali i široj regiji", kazao je Zaev, prenosi Tanjug.
Politico podsjeća da se francuski predsjednik Emmanuel Macron nije sam usprotivio pregovorima o članstvu u EU za Sjevernu Makedoniju, zemlju s oko dva miliona stanovnika, na samitu u Briselu prošlog mjeseca, ali da je on je bio pokretačka snaga te odluke.
Francuski lider je tvrdio da se EU mora reformirati prije širenja na nove članice i pozvao na preispitivanje procesa pristupanja, za koji je prigovorio da mu nedostaje transparentnost i da se u slučaju da zemlja kandidat promjeni politički kurs ne može preokrenuti, već samo zamrznuti.
Način na koji je Macron govorio o regiji je, prema ocjenama Politica, bolan i za ostale lidere Zapadnog Balkana.
Zaev je rekao da će se, uprkos odlukama EU-a, držati Prespanskog sporazuma s Grčkom o promjeni imena Makedonije.
"To je dobar sporazum, dovoljno fer za obje strane. Realizacija se mora nastaviti, jer donosi koristi za obje strane", kazhao je Zaev.