PROGNOZA (NE)VREMENA

Danas i idućih dana u regiji nastavlja se nestabilno, ali i relativno toplo vrijeme, uz povremenu kišu

Na Kosovu će danas biti oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima, te temperaturom do 19 stepeni Celzijusa.

Jutro će biti oblačno sa kišom, a na istoku, jugu mogući su kraći lokalni pljuskovi.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od šest do 12 stepeni Celzijusa.

Tokom dana, prvo na sjeverozapadu i sjeveru, a u večernjim časovima i u ostalim predjelima, očekuje se prestanak padavina i postepeno razvedravanje.

Puhat će slab do umjeren vjetar, južnog i jugozapadnog smjera.

Iako smo uveliko zagazili u novembar, pa bi se u većem dijelu Kosova mogle očekivati sve niže temperature, čak i prvi ozbiljniji snijeg, najnovije meteorološke prognoze zbunjuju i najveće optimiste. Ne samo da se zima ni ne nazire, već se i dalje najavljuju prave proljetne temperature.

NIŠTA OD SNIJEGA

Idućih dana u regiji nastavlja se nestabilno, ali i relativno toplo vrijeme, uz povremenu kišu. Obilnija kiša se očekuje na Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, na Jadranu, i Bosni i Hercegovini.

Promjenjivo vrijeme uz dominaciju južine ponovno stiže za vikend. Međutim, ako je vjerovati dostupnim prognozana, ne vidi se nikakvu mogućnost konkretnijeg zahlađenja ni dugotrajne stabilizacije vremena barem do 20. novembra, a možda i duže.
 
Pozivajući se na grafičke projekcije koje prikazuju odstupanje padavina na Starom kontinentu u idućih 14 dana, navodi se kako su naša regija i dobar dio jugoistoka kontinenta u pozitivnom oborinskom odstupanju, što bi značilo da u idućih deset do petnaest dana ponovno mogu pasti znatne količine kiše.

O vremenu idućih dana ništa novo, dakle nastavlja se relativno toplo vrijeme s obzirom na doba godine uz dominaciju južine.

Nešto povoljnije vrijeme uz vise suhog i sunčanog vremena i manje oborina, premda će ih i dalje biti očekuje se tokom četvrtka i petka.

S tim da bi ipak petak trebao u većem dijelu regije ipak biti najpovoljniji dan.

Južni i jugozaoadni vjetar će ponovno pojačati što će ponovno biti uvod u novo pogoršanje vremena tokom vikenda uz kišu.

Temperature zraka bez neke bitnije promjene, tako da će se jutarnje vrijednosti kretati uglavnom od 7 stepeni do 18 stepeni, a dnevne vrijednosti od 11 stepeni do 23 stepeni.

Ako pogledamo slike ispod vidimo da će veliki dio južne i jugoistočne Evrope imati izraženije pozitivno temperaturno odstupanje, no obratimo pozornost na sjever Evrope gdje bi pojedini dijelovi Norveške i Švedske mogli imati ekstremno hladan početak i sredinu 11. mjeseca.

Također, sjeverozapadna, zapadna i jugozapadna Evropa će imati negativno odstupanje u temperaturama.

Što se oborina tiče naš dio Evrope će ponovno obilovati oborinama u idućih sedam do deset, ako ne i više dana.

Ozbiljnije zahlađenje i dalje se ne nazire barem do kraja ovog mjeseca.